Vijftien jaar bloggen


Vijftien jaar bloggen! Wie had dit verwacht toen ik op 20 augustus 2005 voorzichtig begon met dit blog. Ik niet! Toch is het zover gekomen en ik moet zeggen dat de tijd voorbij is gevlogen mede doordat er altijd veel te beleven viel in textiel- en handwerkland. Heel veel onderwerpen zijn aan bod gekomen met af en toe een uitstapje naar een ander thema. Voordat ik startte met dit blog moest ik toch wel even goed nadenken zoals te lezen is in dit bericht.

Dit is bericht 4632, en er zijn 62.077 reacties geplaatst die een mooie aanvulling geven op de berichten. Ze zijn onmisbaar. Hiervoor wil ik al mijn lezers hartelijk bedanken! Ook wil ik iedereen bedanken die op een andere wijze bijgedragen hebben om dit blog interessant te houden, zoals Elma die het pronkjournaal bedacht en hier veel patronen voor heeft gemaakt en Josefien die bijna vanaf het begin meelas en veel boeiende artikelen schreef voor dit blog. Dank aan alle lezers die meewerkten aan mijn projecten zoals het Abc… project, het Harten-project, het Inhuldigingsmerklap-project dat bedacht is door Elma, en niet te vergeten Textielpost. Twee projecten eindigden met een expositie: het Harten-project kreeg de tentoonstelling Hart & Dame in de Witte Dame in Eindhoven en het project Textielpost werd afgesloten met een expositie in Museum de Kantfabriek.
Patronen verschenen ook op dit blog. Het blauwe jurkje dat ik draag op bovenstaande foto is opnieuw gebreid door mijn moeder. Het patroon kun je hier vinden. Heb je trouwens enig idee wat al jaren en nu nog steeds het meest gelezen bericht is op mijn blog? Inderdaad, het bericht van 6 februari 2006 waar een sokkenpatroon beschreven staat.

Na vijftien jaar bloggen is er een mooi en groot archief opgebouwd waar Josefien een aardig woord voor bedacht: Textilipedia. Gelukkig gaat dit archief niet verloren, het kan altijd geraadpleegd worden voor informatie. De Koninklijke Bibliotheek archiveert mijn blog als ‘digitaal erfgoed’ voor de huidige en toekomstige generatie onderzoekers. Dit is de kers op de taart voor het vele werk van de afgelopen vijftien jaar!

Mijn kristallen jubileum wil ik graag vieren met een speciale aanbieding van mijn boek Merk- en stoplappen uit het Burgerweeshuis Amsterdam. Normaal kost het boek
€ 27,50 – exclusief verzendkosten, nu geef ik een jubileumkorting van € 15 zodat de prijs € 12,50 – exclusief verzendkosten wordt. Deze aanbieding geldt tot en met 31 december 2020 of zolang de voorraad strekt. Er zijn nog 34 exemplaren beschikbaar. Heb je belangstelling voor een exemplaar van mijn merklappenboek, stuur me dan een berichtje via het contactformulier dat je rechtsboven op dit blog kunt vinden.

Inmiddels zijn alle exemplaren, inclusief de inkijkexemplaren en boeken met een klein foutje, verkocht. Het boek ‘Merk- en stoplappen uit het Burgerweeshuis Amsterdam’ is nu definitief UITVERKOCHT.

De afgelopen vijftien jaar heb ik met veel plezier gewerkt aan dit blog. Ik heb veel lieve mensen leren kennen en er zijn mooie vriendschappen ontstaan. Maar ik wil graag minder tijd doorbrengen achter de computer en meer naar buiten gaan met de fotocamera zodat ik heb besloten om te stoppen met dit blog. Uiteraard blijft de belangstelling voor textiel en ik zal korte berichtjes hierover plaatsen op mijn Facebookpagina. Voor mijn straatfotografie kun je me volgen op Instagram.

Lieve mensen, dit was mijn allerlaatste bericht op mijn blog. Heel veel dank en we komen elkaar vast tegen: is het niet in levende lijve dan wel digitaal!

35 gedachten over “Vijftien jaar bloggen

 1. Dank voor je jarenlange inzet en interessante berichten. Veel plezier met het leven ‘na’ de blog
  Groetjes
  Sylvia Kaptein

 2. Jammer maar dingen veranderen nu eenmaal.

  Goede herinneringen, door jouw blog veel anderen leren kennen en zelf gaan bloggen.

  Veel gedeeld, geleerd en inspiratie opgedaan.
  Vriendschappen zijn ontstaan, ik heb ervan genoten.

  “” ’t hangt in de lucht “”

  Veel plezier met je keuze(s) !!

 3. Lieve Berthi, heel veel dank voor jouw bijzonder mooie verhalen en werken. Ik heb er van genoten en hoop jou nog dikwijls via fb te mogen volgen.
  Veel succes met fotograferen

 4. Dag Berthi, met plezier heb ik 15 jaar lang gelezen en geleerd op je blog en nu blijf ik je volgen op je instagramaccount, succes verder, groet Elly

 5. Dank je wel voor alle informatie–heb zoveel bij-geleerd over textiel door jou!
  GEFELICITEERD dat je blogs cultureel erfgoed zijn-wel verdiend!!!
  Veel plezier en succes met je straat fotografie!
  Plaats aub af en toe ook een foto op je fb pagina!!! Geniet zo van die foto’s!
  groetjes, Truus uit Drenthe

 6. Berthi ,lang geleden toevallig je blog ondekt ,niet helemaal vanaf je begin.Je trouw gevolgd en genoten van alle info ,verslagen en verhalen die je voor ons opschreef. Dikwijls met heel mooie,door jou gemaakte foto’s .Je was een echte speurneus en verhalenverteller voor ons. Niet voor niks is het bij het cultureel erfgoed ondergebracht. Heel veel dank voor die 15 jaren bloggen en ik blijf je volgen op Facebook en Instagram. Succes met je fotografie en wie weet tot ziens.

 7. Berthi, ik hoorde van je toen met de speurtocht van de Friese merklap. Er was iemand die zei, dat kan Berthi wel uitzoeken, en dat is gelukt. Vanaf die tijd volg ik je regelmatig, en las ik het met plezier. Dank je wel en ik zal je op facebook volgen. Groetjes Janneke

 8. Hoewel ik wist dat het er aan zat te komen is afscheid nemen ook altijd een triest moment. Vijftien jaar…..het is niet niks! Petje af. Waarschijnlijk heb je zelf ook nooit gedacht dat je het zó lang zou volhouden. Het is een bijzondere prestatie! Ik heb altijd met veel plezier voor jouw blog geschreven en de verhalen die ik maakte drongen zich vaak, als het ware, op. Ik zie nog steeds invalshoeken en mogelijkheden en heb zelfs halve verhalen liggen die eigenlijk ook wel verteld moeten worden. Wat te denken bijvoorbeeld van het handwerk van vier generaties waarover ik heel veel weet! Dat moet ik toch ergens vertellen…..enfin, ik zal er vast wel eens een weg voor vinden. Dank voor alle inspanningen, uren uitzoekwerk, beschikbaarheid en persoonlijke contacten. Ik weet zeker dat het bij sluiten van dit blog niet over is, ik hou je vast wel op de hoogte…..

 9. Bedankt dat ik hier heel wat jaren met veel plezier mocht meelezen. Stiekem hoop ik dat je je blog toch weer eens leven inblaast. FB en Instagram heb ik niet, dus het volgen stopt voor mij.
  Blijft je blog wel bestaan? Ik vind het nl fijn om regelmatig dingen terug te lezen, dus ik zou het jammer vinden als het niet meer toegankelijk zou zijn.

 10. Hartelijk dank voor veel informatieve blogjes, die bijdroegen aan (dat mooie woord) Textilipedia. Het terrein van handwerk en textiel is reuze boeiend en je hebt veel mensen gewezen op veel interessante aspecten hiervan.
  Hartelijke groet,
  Margriet

 11. Heel veel dank Berthi voor zoveel , achtergrond, informatie en ook dank aan die grote steun en toeverlaat van jou, Peter !

  Beide d a n k ,
  Mieke

 12. Lieve Berthi. Wat is je werk inspirerend en motiverend. Dat is een groot goed in het collectieve geheugen van ons immaterieel erfgoed. Dank je wel. Ik verheug mij op de fotoos die je gaat maken. Sterkte en Geluk.

 13. Wat heb je ons toch geweldig geïnspireerd, ik ga je ontzettend missen!
  Onlangs nog met het blogje over de haakrollen en de -naaldjes zette je er mij toe aan om het boek van Aurelie Obermayer-Wallner aan te kopen in Wenen. Er staan patronen in die ik nog nergens ontmoet had, dank om ons op zoveel textiele onderwerpen attent te maken…

 14. Lieve Berthi,
  Heel veel dank voor al het moois dat je met ons hebt willen delen!
  We zullen in de toekomst nog meer prachtigs te zien krijgen en dan via de door jou gemaakte foto’s.Het ga je goed en nogmaals dank voor al het moois en inspiratie.

 15. Wat een prestatie Berthi. Je hebt het echt geweldig gedaan! En wat een kroon op je werk dat je blog opgenomen wordt in de KB. Geniet maar lekker van het buitenleven en we zien elkaar vast weer!

 16. Dank je wel Berthi voor al het mooi s heeft me vaak geinspireerd
  je boek en het mangelboek heb ik al ben er blij mee
  Jammer dat je stopt faceboek of istagram heb ik niet
  hartelijke groet Henny

 17. Graag bestel ik een exemplaar van je boek van het burgerweeshuis.

 18. Beste Berthi .
  Inderdaad een geweldige prestatie ! Ik heb ook veel van je geleerd. Hartelijk dank daarvoor. Blijf je wel bij Merkwaardig langs komen ? En bij de Kostuumvereniging?
  Ook ik heb geen FB en Instagram, wel kijk ik soms op Pinterest .
  Succes met je fotografie plannen . Het ga je goed anneke landeweer-Vahrenkamp.

 19. Daar zit ik dan om een reactie te schrijven op het stoppen van Berthi’s weblog. Al dagen doe ik een poging, maar het wilde niet lukken. In mei 2007 kreeg ik een mailtje, je moet eens kijken bij Berthi’weblog daar staat een stukje over HZG. Een reactie geplaatst en dat veranderde mijn wereld. Het was een medium dat nog ver van mij weg stond en dat chatten via internet was meer voor de jeugd. Zelfs mijn eigen naam gebruikte ik niet. Ik gebruikte ELMA de begin letters van Elisabeth Margaretha in plaats van gewoon Bep. Ik begon het steeds leuker te vinden en mijn dag begon met Berthi. Je leerde ook steeds meer mensen kennen. Later werden het veel ontmoetingen en heel veel vrienden voor het leven ontmoet. Ook probeerde ik een kleine bijdrage te leveren om weer wat te vertellen over mijn belevenissen. Een mooi voorbeeld vind ik nog altijd “Het Walvisvaardersmutsje” Zaterdagmorgen naar het Rijksmuseum in Amsterdam. In de trein weer naar huis druk aan het breien en thuis foto’s gemaakt van het breiwerk. Zondagavond stond het hele verhaal bij Berthi. Berthi heel erg bedankt
  voor al deze mooie jaren. Ik wens je nog vele mooie jaren en ook voor je man Peter die altijd je gesteund heeft en erg veel onderzoek gedaan heeft.

 20. Super wat je allemaal besproken hebt,mooi naslagwerk. Zo knap dat je t zo lang boeiend hebt gehouden.
  Nog fijner dat we elkaar in t echt zien
  Gelukkig blijf je op fb
  Heel erg bedankt voor de veelzijdige tips en de gedegen info. Veel geleerd hier,erg waardevol. Liefs.

 21. Ook ik heb het grootste gedeelte van die 15 jaar met plezier je blog g evolgd. Dank daarvoor !!!

 22. Weet jij of mevrouw Vos uit Rouveen nog workshops sajet knopen maken geeft??

 23. @Anneke Landeweer Vahrenkamp, ik blijf lid van de Kostuumvereniging en Merkwaardig en ik zal naar één van de dagen gaan als het bij mij uitkomt!

 24. Gefeliciteerd met deze mijlpaal! Jammer dat je stopt, maar heel begrijpelijk en ik vind het al heel bijzonder dat je het zo lang hebt volgehouden. Ik zal je blog zeker missen, zoveel blogs met interessante inhoud op textielgebied zijn er ook weer niet, maar het ga je goed! Nog een link, die ik van mijn dochter kreeg over een leuke tentoonstelling:
  https://clubparadis.prezly.com/klaas-rommelaere-stelt-zijn-unieke-textielkunst-tentoon-in-texture-in-kortrijk
  Misschien kan er toch nog een bezoek gebracht worden ondanks corona, maar erover lezen en digitaal een kijkje nemen is vast al wat en verder mijn hartelijke groeten!

 25. @Hilda de Wit, wow, wat een schitterend vrolijk werk van Klaas Rommelaere! Ik hoop dat er toch nog veel bezoekers naar zijn kunstwerken komen kijken!

 26. Hej Berthi, ik durf bijna niet meer te reageren omdat dit bericht al van augustus is. Ik heb het gemist omdat ik toen op vakantie was. Nu vroeg ik mij af of je verdwenen was uit mijn leeslijst. Het is wel een beetje laat maar ik wil je toch nog bedanken voor al die jaren van mooie en interessante verhalen die je hier deelde. Ik wens je veel plezier met fotograferen. Helaas heb ik geen facebook en instagram.
  Hartelijke groet Willy

 27. Al een jaar geen blogs meer van je en ik mis ze nog steeds. Af en toe kijk ik nog even in de hoop dat jij het bloggen ook mist en een doorstart maakt. 😉

 28. @Loesje, wat een lieve reactie van je! Het afgelopen jaar is ondanks de coronamaatregelen snel voorbijgegaan. Toch zouden er genoeg onderwerpen geweest zijn om over te bloggen, maar dat kost veel tijd en ik wil graag straatfotografie op de 1e plaats zetten wat overigens eveneens veel tijd vraagt zodat de tijd voor bloggen erbij inschiet. Misschien ooit een blog over straatfotografie…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *