De uitzetkist van Alida Johanna Hendrika Straub

Sophia Horsman trouwde op 6 mei 1863 met Jacobus Cornelis Voet. Uit dit huwelijk werden twee kinderen geboren: Willem Jacobus Cornelis: 16 april 1864 en Jacoba Cornelia: 13 februari 1867. Hun vader Jacobus Cornelis Voet overleed op 28 juli 1866. De vader heeft zijn dochter Jacoba Cornelia dus nooit gekend.

In 1871 hertrouwde Sophia Horsman met Johannes Hendrick Straub. Zij kregen één kind: Alida Johanna Hendrika: 20 oktober 1872. Haar moeder Sophia Horsman overleed op 11 juli 1873. Johannes Hendrick Straub bleef achter met kinderen uit zijn eerste huwelijk, en Alida en de kinderen uit het eerste huwelijk van Sophia. Deze twee kinderen, Willem Jacobus Cornelis en Jacoba Cornelia (halfbroertje en halfzusje van Alida), werden op 29 juli 1873 opgenomen in het Burgerweeshuis van Amsterdam.

Alida Johanna Hendrika bleef bij haar vader wonen tot zijn overlijden op 26 januari 1885. Op 11 februari 1885 werd Alida opgenomen in het Burgerweeshuis van Amsterdam en zij verliet het weeshuis op 30 april 1893 op 20-jarige leeftijd.Bij het verlaten van het weeshuis kreeg Alida een uitzetkist mee die nog steeds in de familie wordt bewaard. Het is exact dezelfde uitzetkist zoals in dit bericht is te lezen. Het is voor mij pas de tweede keer dat ik deze bijzondere uitzetkist uit het Burgerweeshuis zie. In de lade van de uitzetkist schreef Alida haar naam.


In de uitzetkist wordt het boek De werken van Charles Dickens – David Copperfield bewaard dat Alida van de regenten kreeg voor goed gedrag.

Bewijs van goedkeuring wegens VLIJT EN GOED GEDRAG. 1e PRIJS. Regenten van het Burger-Weeshuis hebben wegens betoonde VLIJT en GOED GEDRAG dit getuigschrift hunner GOEDKEURING met bijgevoegden EEREPRIJS toegewezen aan Alida Johanna Hendrika Straub en wenschen dat dit eene aanmoediging moge zijn tot een braaf en deugdzaam leven.
Amsterdam, den 17 februari 1887 Rgenten F. Hooft Graafland L. Rutgers van Rozenburg

Een bijzonder en zeer uniek document dat ik niet eerder heb gezien. Dit mag zeker niet verloren gaan en moet naar mijn idee zorgvuldig en goed bewaard blijven voor de toekomst.

In het Burgerweeshuis maakte Alida een merklap en een stoplap die zich bevinden in het depot van het Amsterdam Museum. De uitvoerige beschrijving van de merklap kun je hier lezen en de uitleg van de stoplap kun je hier vinden. Zowel de merklap als de stoplap zijn in 1999 geschonken aan het museum door mevrouw J.M. Straub (tante Linie, Jellina), Jacob van Lennepkade 30, 1053 AK Amsterdam.

Alida Straub overleed op 7 februari 1931 op 58-jarige leeftijd in Amsterdam; van beroep naaister. Zij is nooit getrouwd geweest en had ook geen kinderen.

In de familie wordt het poëziealbum van Jelliena bewaard.


Aan mijn kleindochter Jelliena

Zou ik door ongehoorzaamheid
Dan maken dat mijn Ouders schreit
Zou ik Hen zuchten doen en klagen
Neen, als mijn ondeugd iets misdoet
Dan val ik aanstonds Hen te voet
En zal aan God vergeving vragen.
Opa en Opoe
22 Aug 1921

Het meisje uit het poëziealbum is Jellina Hendrika Straub, de kleindochter van Jelle Abraham Straub; hij is de halfbroer van Alida Straub en een kind uit het eerste huwelijk van haar vader Johannes Hendrick Straub. Het familiegraf is te vinden op Begraafplaats Zorgvliet in Amsterdam.

6 gedachten over “De uitzetkist van Alida Johanna Hendrika Straub

  1. Prachtig toch dat dit allemaal bewaard is gebleven!

  2. @Saskia Gijselhart, zeker weten en het moet voor de toekomst bewaard blijven want het is zo bijzonder!

  3. Ach jee, wat een verhaal weer, hè?
    Ik reken dan die leeftijden uit. Die kinderen uit het eerste huwelijk zijn dan 9 en 6 jaar als ze allebei hun ouders al hebben verloren en naar het weeshuis moesten. Het jongste kind is pas 9 maanden als haar moeder overlijdt en 12 jaar als ook haar beide ouders niet meer leven. Wat waren dat toch verdrietige tijden!! Heel bijzonder om dit te zien en te lezen. Dank weer, Berthi!

  4. @J.Sjoerds, het waren tijden die voor ons bijna niet meer voor te stellen zijn. Bizarre en zware tijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *