Burgerweeshuismerklap 1787

In mijn boek Merk- en stoplappen uit het Burgerweeshuis Amsterdam bespreek ik onder andere de merklap van Johanna Sikking 1799. Deze merklap behoort tot één van de oudst bekende en bewaard gebleven merklappen die gemaakt zijn in het Burgerweeshuis Amsterdam. Nadat mijn boek af was, kwam de burgerweeshuismerklap van Johanna Legrand 1793-1794 boven water. Deze merklap wordt bewaard in het depot van de Deventer Musea. Later ontdekte ik een nog oudere merklap die gemaakt is in het Burgerweeshuis Amsterdam. Het is de merklap van Maria Meerpoel 1786-1787. Deze merklap bevindt zich in een particuliere collectie op Schiermonnikoog.


Maria Meerpoel werd gedoopt op 11 juni 1773 in de Westerkerk in Amsterdam. Maria was de dochter van Hendrik Meerpoel en Jannetje Jochems(e) (Maria borduurde op haar merklap Jocgems), die beiden op 12 januari 1783 werden begraven op het Cathuysers Kerkhof. Maria werd wees en op 15 januari 1783 werd zij ingeschreven in het Kinderboek van het Burgerweeshuis Amsterdam. Zij was ‘ingekomen’ met 320 gulden en 17 stuivers, wat haar erfenis was. Opmerkelijk voor die tijd.

Op 13-jarige leeftijd in 1786 begon Maria aan haar merklap en in 1787 was deze klaar. De merklap maakte Maria onder leiding van de Opper-Linnen-Naaimatres Jacoba Hendrika Buijs (IHB) en de Onder-Linnen-Naaimatres Antje Troost (AT). Antje Troost was een voormalig weeskind uit het Aalmoezeniersweeshuis. Zij werd op 5 december 1749 ingeschreven in dit weeshuis en op dat moment was zij 6,5 jaar oud. Zou zij een goede opleiding hebben gekregen in het Aalmoezeniersweeshuis zodat zij later benoemd werd tot Onder-Linnen-Naaimatres in het Burgerweeshuis? Van 1769(?) tot 1790 vervulde Antje deze functie om vervolgens Opper-Linnen-Naaimatres te worden tot 1812.

De merklap van Maria Meerpoel 1787 is tot nu toe de oudst bekende en bewaard gebleven merklap die in het Burgerweeshuis Amsterdam is gemaakt. Hiervoor zullen zeker ook merklappen gemaakt zijn, maar of ze bewaard zijn gebleven is de vraag. Het zou mooi zijn als er nog eens oudere merklappen boven water komen.

‘Maria is den 3e May A (anno) 1795 met consent (toestemming) uit het weeshuys Vertrokken’, zoals te lezen staat in het Kinderboek van het Burgerweeshuis. Maria trouwde op 25 mei 1798 in Amsterdam met de turfmeter Willem Teens Lootsman, die op 6 maart 1768 op Schiermonnikoog was gedoopt. Maria stierf op 13 januari 1845 op Schiermonnikoog en Willem aldaar op 12 januari 1849.

3 gedachten over “Burgerweeshuismerklap 1787

  1. ..wat leuk om opnieuw zo’n prachtige merklap te ontdekken Berthi.. heb met plezier destijds “mijn” Kaatje geborduurd .. groetjes, Petra

  2. @Petra, fijn dat je hebt genoten om ‘Kaatje’ te borduren!

    Vaak gaat het zo als eenmaal je boek is gelanceerd dat er nieuwe info tevoorschijn komt. Eigenlijk is een boek of artikel nooit af.

  3. Dank je wel weer Bethi
    Ga het vanavond lezen en in je boek leggen. anneke landeweer-vahrenkamp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *