Mondkapjesplicht

De heftige discussie over mondkapjes tijdens de coronacrisis woedt voort. Is het nu verstandig om mondkapjes te dragen in openbare ruimten, drukke winkelstraten of zelfs altijd buitenshuis? Voorstanders vinden een mondkapje een meerwaarde hebben, ook al zou het gering zijn. Wetenschappers vragen zich af of het iets toevoegt aan de al geldende maatregelen. Bovendien lijken de besmettingen nu vooral plaats te hebben op plekken waar het dragen van een mondkapje moeilijk is, tijdens feestjes in de privésfeer of in de kroeg.

Op een aantal drukke plekken in Amsterdam en Rotterdam is vanaf vandaag het dragen van een mondkapje verplicht. De nieuwe maatregel moet ervoor zorgen dat het coronavirus zich niet verder verspreidt. De veiligheidsregio’s doen een experiment met de mondkapjesplicht, die losstaat van de regel om anderhalve meter afstand te houden. Het dragen van een niet-medisch mondkapje, zowel op straat als in winkels, is volgens de veiligheidsregio’s nodig op plekken waar het krap en druk is en waar andere maatregelen onvoldoende werken of leiden tot ongewenste economische effecten.

Afgelopen zondag in Maastricht, waar het toch behoorlijk druk was in enkele winkelstraten en de mensen te dicht bij elkaar liepen, zag ik weinig mondkapjes. Blijft dit zo of komt daar binnenkort eveneens een mondkapjesplicht?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *