Mata Hari


MaaikeW: ‘De kledingstijl van Mata Hari is bekend vanuit modetijdschriften waarin portretten en afbeeldingen stonden. Haar inkomen werd uitgegeven aan mode en bontstola’s en sieraden. In Falmouth Engeland wordt ze in september 1916 aangehouden voor spionage waarbij haar persoonlijke bezittingen werden onderzocht bestaande uit 10 hutkoffers. De inhoud van deze hutkoffers bestond uit een wat wordt omschreven als “zeer professionele garderobe met meerdere jurken, waaiers, bontstola’s en jurken”. In het museum Pakhuis Koophandel, nu ’t Andere Museum was over de mode van Mata Hari van begin 2017 tot eind 2019 een tentoonstelling te zien.’


MaaikeW: ‘In het Fries Museum bezocht ik de tentoonstelling Mata Hari, de mythe en het meisje. Het was niet het enige op Mata Hari gebied dat jaar, ook in ’t Andere Museum was een tentoonstelling Lady of fashion getiteld waarin naast aandacht voor Mata Hari ook aandacht was voor de mode uit die tijd: 1900-1920 en 1920-1930. Zij was klant van het modehuis Hirsch te Amsterdam. Van Isaac IsraĆ«ls is een schilderij met Mata Hari afgebeeld in kleding van dit modehuis Hirsch. Zelfs bij haar executie op 15-10-1917 ging Mata Hari goed gekleed in grijze zijden japon, om haar schouders dure bont, om haar hals een parelketting en open gewerkte kousen.’

In 2009 schreef ik in dit bericht over Mata Hari.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *