Nalatenschap Ed van der Elsken


MaaikeW: ‘Gisteren werd bekend dat de nalatenschap van Ed van der Elsken naar twee musea gaat, het Rijksmuseum en het Nederlands Fotomuseum. Rijksmuseum-directeur Taco Dibbits vindt Van der Elsken vergelijkbaar met de grote meesters. “Van der Elsken maakt het alledaagse bijzonder. Dat is waar Rembrandt in de Nederlandse schilderkunst mee begint en Van der Elsken doet hetzelfde. Beiden willen de werkelijkheid dichtbij je brengen. Ze doen dat allebei door totaal de mens centraal te stellen, je ziet bijna nooit architectuurfoto’s. De kwetsbaarheid van ons als mensen komt fantastisch naar voren. Als er fotografie in de tijd van Rembrandt was geweest, was hij daar gek op geweest want hij wilde de werkelijkheid dicht bij je brengen en dat doet Ed van der Elsken ook”.’

Afbeelding: Rembrandt van Rijn, Saskia en profil in kostbaar kostuum, 1633-1642.

Dit najaar organiseren de musea samen een eerste tentoonstelling waarbij de focus ligt op de werkwijze van Van der Elsken. De hand van de fotograaf wordt zichtbaar gemaakt met de ontwerpen voor twee fotoboeken, proefdrukken, omslagontwerpen, beschreven en betekende foto’s, en contactvellen. Dankzij de verwerving van de complete nalatenschap is dit nu bij uitstek mogelijk.

1 gedachte op “Nalatenschap Ed van der Elsken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *