DMC – Mulhouse

In 2014 waren wij in de Elzas voor een korte vakantie waarbij we ook een uitstapje maakten naar Mulhouse waar de onderneming DMC is te vinden. In 1746 richtte Jean-Henri Dollfus samen met Jacques Schmalzer en Samuel Koechlin een bedrijf op dat hand beschilderde Indiaanse prints op stof zou gaan produceren. Daniel Dollfus, een neef van Jean-Henri Dollfus, kon het bedrijf overnemen dankzij de bijdrage van zijn vrouw Anne-Marie Mieg. Hij herstructureerde het bedrijf als Dollfus-Mieg et Compagnie: DMC, dat officieel werd opgericht op 21 maart 1800. In 1841 voegde Emile Dollfus, broer van Jean Dollfus, het produceren van garens toe aan het bedrijf en in 1888 werd de productie van het bedrukken van stoffen stopgezet. Ondertussen ontmoette Jean Dollfus-Mieg de Oostenrijkse borduurontwerpster Thérèse de Dillmont tijdens de Wereldtentoonstelling van 1878. Hij zag het belang van de borduurcreaties van Thérèse de Dillmont in en wat dit mogelijk zou kunnen betekenen voor zijn bedrijf. Hij wist haar over te halen om naar Mulhouse te komen om daar een borduurschool te stichten. Pas in 1884 verliet Thérèse de Dillmont de Weense Borduur Academie om zich in Mulhouse te vestigen. Daar schreef ze haar beroemde Encyclopedia of Needlework, waarvan de eerste editie verscheen in 1886. Vandaag de dag staat DMC nog steeds bekend om zijn borduurgarens.

In Mulhouse maakte ik de enkele foto’s. Morgen laat ik nog een paar foto’s zien.
In dit bericht zie je een DMC-ladekastje dat afkomstig is uit de Elzas. Over de specialiteiten van de Elzas lees je hier en hier zie je de ‘patchwork’daken.

2 gedachten over “DMC – Mulhouse

  1. leuk om al die oude commentaren weer eens te lezen en leuk net weer een klein beetje vakantie gevoel

  2. Ik ben het erg met Licia eens, ook zo leuk om de verhalen van Gerrie weer eens te zien, die had op mijn bijdragen ook altijd van die mooie commentaren, was altijd een verrijking. En iedere handwerkster kent, denk ik, DMC. Leuk om eens te zien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *