Boek uit Frankrijk


Het komt nog maar zelden voor dat ik een boek toegestuurd krijg waar op de verpakking mooie postzegels zijn geplakt. Dus extra leuk om zo’n fraai pakketje te ontvangen vanuit Frankrijk. Misschien ben je benieuwd welk boek vanuit France naar Pays-Bas kwam…


Uit de verpakking kwam het boek Volk bij den weg (1937) onder redactie van Roel Houwink met literaire bijdragen van schrijvers waaronder Hendrika Kuyper-Van Oordt. Zij schreef het artikel Agentuur in linnen. Het verhaal begint met meneer Kevelaar die eens in ’t half jaar bij mevrouw thuis kwam om de bestellingen op te nemen ter aanvulling van de linnenkast. Mevrouw beschikte over een behoorlijke hoeveelheid linnen want zij had een strijkkamer en een mangelkamer. De lakens, de sloopen en servetten werden gezoomd en gemerkt door de meisjes in de linnenkamer van het Burgerweeshuis. Dit beeld kwam voorbij toen de vriendinnen mevrouw aanraadden om een agentuur in linnen te beginnen.

9 gedachten over “Boek uit Frankrijk

 1. Wat deed dat boek nou in Frankrijk…..??! :-)) Veel leuker, hè, postzegels ipv die saaie stickers met streepjescode.

 2. @Josefien, dat vraag ik me ook af! Uiteraard zijn postzegels veel mooier dan een sticker met streepjescode, maar helaas krijg ik nog nauwelijks post met mooie postzegels. Ik was dus extra blij met dit fraaie pakketje!

 3. Daar heeft iemand moeite voor gedaan, of die iemand had nog zegels in huis. Frankrijk en postzegels is een lastige zaak. Ze zeggen altijd dat je naar de bar-tabac moet, maar vaak hebben ze daar toch geen zegels, of alleen zegels voor een inlands postkaartje. Er staat tegenwoordig net als in Nederland alleen maar een “1” op, dus je vraagt je af of je nu wel de goede voor Nederland hebt (en het juiste bedrag hebt betaald).Ga je naar het postkantoor (tussen de middag gesloten, of alleen ’s morgens open, of alleen ’s middags open) dan mag je in de rij. Er gebeurt van alles “traags” aan het loket (cheques, moeilijke betalingen naar het buitenland) en postzegels gaan maar zelden over de toonbank.
  Ha, ik verbaas mezelf (Frankrijk gek) met een minder positief getint bericht over iets wat gebeurt mijn favoriete landje.

 4. @Tineke, de acht dezelfde postzegels dateren uit 1980. Op de postzegel staat een schilderij van Albrecht Dürer afgebeeld. Het is een zelfportret met distel uit 1493. Dit schilderij bevindt zich in het Louvre, Parijs.
  Boekhandelaars hebben vaak nog veel oude postzegels die ze mogelijk voor een schappelijke hebben kunnen kopen.

  Goh, ik krijg de indruk dat de Fransen zeer weinig post versturen…

 5. OO wat fijn voor je Berthi :echte post en ook nog met POSTZEGELS .Super !

 6. Mooie postzegels, interessant boek, leuke blog. Ik geniet weer als vanouds van je schrijfsels.

 7. ga eens even zoeken in mn boekenberg want ik geloof dat dit boek er ook tussen moet zitten..ben benieuwd naar dat verhaal.

  Ik vraag me nog steeds af waarom we geen oude postzegels meer mogen gebruiken..vond er ook nog wat in een laatje.

 8. @Licia Huizer-Lindenberg, grappig dat jij dit boek ook hebt. Tot voor kort kende ik het niet.

  Hoeveel oude postzegels zullen er nog bij de mensen in een laatje liggen? Het zou me niet verbazen als het om een aardig bedrag gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *