Vervolg ’textiel’postzegels


Postzegels uit de collectie van Annie van Assem. ‘Je voelt het borduurwerk’, schrijft Annie.

Op 19 mei 2020 schreef ik een bericht over ‘Textiel’postzegels. Vandaag een vervolg hierop omdat er in het verleden zo’n mooie postzegels zijn uitgegeven. Gelukkig verschijnen er af en toe nog ’textiel’postzegels zoals je hier ziet. In 2011 had de Zweedse post fraaie kerstpostzegels met het thema breien. En dan deze Nederlandse decemberzegels uit 2012 en in 2013 verscheen van de mooie nieuwe serie Mooi Nederland 2013, postzegels met het thema Streekdrachten. Studio Pot & van der Velden koos voor hoofdbedekkingen. Er verschenen vijf postzegelvelletjes: Bunschoten-Spakenburg en Staphorst, Marken en Walcheren, Noordwest-Veluwe en een verzamelvel.

Nadat Eva Behrens het bericht Bijzondere postzegelverzameling had gelezen, stuurde ze mij haar dubbele ’textiel’postzegels. Een mooie aanvulling op de verzameling en hiervan wil ik je vandaag enkele postzegels laten zien.


Twee postzegels – kinderzegels – uit een serie van vijf uit 1960. Thema klederdrachten: Marken – Volendam – Bunschoten – Hindeloopen – Huizen.


sønderjyske kniplinger: kant uit Zuid-Jutland (Denemarken). De postzegels zijn uitgegeven in 1980. Over kantklosjes uit onder andere Denemarken kun je hier lezen.


Een Belgische postzegel uit 1967 met de tekst: vlasnijverheid – industrie liniere. Op de postzegel zie je vlas afgebeeld, een weefspoel met draad dat een stukje los gewikkeld is en op de achtergrond in het zwart de fabrieken.


Een postzegel uit Niue: een eiland, gelegen op het zuidelijk halfrond in de Grote Oceaan, in Polynesië, ongeveer 700 km ten oosten van Tonga en ten zuiden van Amerikaans-Samoa. Deze postzegel is uit een serie van vier uit 1979: International year of the child. Rechtsboven op de postzegel zie je het logo afgebeeld van International year of the child.


Magyar posta (Hongaarse post) – Kapuvár. Een postzegel met een man in klederdracht die uitgegeven is in 1963.


In 1952 was het 300 jaar geleden dat Jan van Riebeeck landde op de Kaap de Goede Hoop nabij de Tafelberg. Zowel de PTT in Nederland als die in Zuid Afrika wilde deze gebeurtenis herdenken met postzegels. Zuid Afrika wilde niet alleen Jan van Riebeeck afbeelden, maar ook zijn eerste vrouw Maria de la Quellerie.

De ’textiel’postzegels worden nu aangevuld door mij, door onder andere deze Koreaanse postzegels.

3 gedachten over “Vervolg ’textiel’postzegels

  1. Mooie postzegels en jammer dat we niet vaker van deze prachtige postzegels zien.
    Fijne zondag
    groetjes, Truus uit Drenthe

  2. Je zou er bijna postzegels van gaan sparen! (Nee nee, heb al genoeg in huis! 😉 )

  3. @Saskia Gijselhart, postzegels nemen gelukkig weinig ruimte in. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *