nijntje 65 jaar


Het is feest vandaag: nijntje is jarig, ze wordt 65 jaar! Het konijntje heeft een bijzondere geschiedenis. In 1955 is de familie Bruna op vakantie in Egmond aan Zee. Elke avond voor het slapengaan vertelt Dick Bruna aan zijn oudste zoon Sierk een verhaaltje over een wit konijn dat in de tuin van het vakantiehuisje rondloopt. Dat konijn wordt de inspiratie voor nijntje.

Het eerste nijntje-boek heette ‘nijntje’ en werd uitgebracht in 1955. Niet in de vierkante vorm zoals we de boeken nu allemaal kennen, maar in rechthoekig formaat. Naast dit boek verschijnen in dit formaat nog ‘de appel’ (1953), ’toto in volendam’ (1955), ‘nijntje in de dierentuin’ (1955), ‘kleine koning’ (1957), ’tijs’ (1957) en ‘de auto’ (1957). Van sommige van deze boeken maakt Dick Bruna later nog een nieuwe, vierkante editie. Vanaf 1963 worden alle nijntje-boeken in het vierkante formaat uitgegeven.

Bijna zestig jaar fietste Dick Bruna over de grachten van Utrecht naar zijn atelier. Nadat hij stopte met werken (in 2011) is het atelier verplaatst en opnieuw opgebouwd in het Centraal Museum in Utrecht. In dit bericht zie je foto’s van het atelier en lees je er meer over.


11 oktober 1989: Dick Bruna signeert een nijntje-boek voor Matthijs en Eline.

Ter gelegenheid van nijntjes 65e verjaardag verschijnt nijntje en nina beste vriendjes: nijntje en nina spelen graag samen. Ze houden allebei van knutselen en vinden het leuk om bij elkaar te logeren. Zelfs in hun dromen komen ze elkaar tegen! Ze zijn beste vriendjes voor altijd. De opbrengst van de verkoop van dit boekje gaat naar het Sikkelcelfonds.

Ook verschijnt het nieuwe kartonboek nijntjes verjaardag: een klik-klak schuifboek. Als je aan de schuifjes van het boek trekt, hoor je een klik-klak geluid en komen er verrassingen voor nijntjes verjaardag tevoorschijn.

6 gedachten over “nijntje 65 jaar

  1. Ik heb twee Nijntje boekjes uit mijn jeugd. Het niet-vierkante blauwe boekje Nijntje en een vierkant boekje over de tweeling Fien en Pien. Ik koester ze, ook al hebben mijn broer en ik ze nogal “mishandeld”.

  2. @Saskia Gijselhart, ontzettend leuk om nijntje-boekjes uit je jeugd te hebben. Helaas heb ik nooit een nijntje-boek gehad.

  3. Toen ik geboren werd was Nijntje er nog niet. Ze kwam pas ruim 9 maanden later en liet zich niet zien in mijn jeugd.
    Jammer voor Nijntje, maar ze moet nog even doorwerken voordat ze aan haar AOW toe is.

  4. @Tineke, een groot verschil met nu: ik heb de indruk dat er in elk jong gezin een of meerdere nijntjes-boeken zijn. Het is ook erg leuk om een Nijntje-boek cadeau te doen.

  5. Ik las net ook het artikel in de krant over haar verjaardag. De tentoonstelling is maar tot september zag ik. En wat een ontzettend leuke fot van jou en Eline samen met Dick Bruna. Die boekjes heb je vast goed bewaard.

  6. @Jenny Vliegen, de nijntje-boekjes zijn inmiddels naar Matthijs en Eline.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *