Beer Julius


MaaikeW: ‘Op deze kaart twee oude beren. Een oude beer maakt altijd indruk vind ik: je wilt toch weten wat de geschiedenis is van een beer, waar hij is geweest en wat hij heeft meegemaakt. Mijn oudste beer is een beer die ik zelf maakte toen ik 20, 21 was. Vroeger bood de Ariadne een pakket aan van Bob de Beer inclusief patronen voor kleertjes, een gebreide trui bijvoorbeeld met “ik ben lief” erop en een vliegeniersoutfit. De Margriet heeft in de jaren ’90 ook nog een patronenpakket gemaakt voor deze beer, met een tentje en een petje. Zelf kocht ik mijn zelfmaak beer bij de V&D, 50% afgeprijsd en in een verpakking met een oud logo van de V&D. Ik had nog nooit een beer gemaakt maar ik deinsde er ook niet voor terug. Ik had er zo’n plezier in. Julius werd geboren en ik heb heel wat truitjes met leuke steekjes en kabeltjes voor hem gebreid. Rixt van vier wil Julius weleens hernoemen, zij speelt met ‘m maar ze moet altijd goed met ‘m omgaan: voorzichtig!’


MaaikeW: ‘In de jaren ’90 bracht Mirja de Vries veel teddyberenfoto’s. Ik heb er erg van genoten en het geeft nog steeds een gevoel van nostalgie. Inspiratie gaf het me ook. Ik fotografeer graag en vroeger zette ik mijn beer Julius dan ook graag op de foto. Toen ik in Birmingham studeerde ging Julius mee, niet in een koffer in het bagageruim, nee, gewoon als erbij naast de handbagage. En in de campusflat zette ik Julius graag op de foto met alles wat je normaliter niet op de foto zet, maar wat wel herinneringen oproept: het boek Julius Caeser, gekocht in Stratford-upon-Avon bijvoorbeeld met de doos Kellogg’s cornflakes die net zo groot was als Julius, met het uitzicht op de hondenrenbaan vanaf mijn campusflatkamer. Julius had natuurlijk in die periode zijn Engelse kabeltrui aan en een klassiek geruite sjaal, beer van stand. Als ik de foto’s terug zie maakt mijn hart een sprongetje van die gelukkige tijd in mijn leven die we samen meemaakten.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *