Tote bag – linnen tas


In Flow magazine nummer 5 lees je over de terugkeer van de tote bag ofwel linnen tas. Chris Muyres : ‘To tote is oud Engels voor dragen, en toting wilde zo veel zeggen als je spullen meezeulen in een of andere zak of tas. Gaandeweg werd met het woord tote niet meer het dragen aangeduid, maar de tas zelf. In de jaren veertig kwam het outdoormerk L.L. Bean met een soort voorloper van de tote bag zoals we ’m nu kennen: een basic tas met lange hengsels, gemaakt van stevig canvas – destijds bedoeld om verpakt ijs van de bestelwagen naar de vriezer te dragen.

Maar al snel hadden mensen door dat je er ook heel makkelijk andere dingen in kon vervoeren. De tote was sterk, praktisch en licht. Ineens kreeg canvas, dat tot dan toe werd gezien als een puur industrieel materiaal, een upgrade. L.L. Bean ontwikkelde de tas in de jaren vijftig en zestig verder tot de vorm waarin ze ’m nu nog steeds verkopen: met gekleurde hengsels die doorlopen onder de tas door, voor extra stevigheid. De oversized blauwe Ikea-tas is ernaar gemodelleerd.

In de jaren zestig kwam de Amerikaanse mode-ontwerper Bonnie Cashin met een luxere variant die immens populair werd bij de flowerpower-generatie. In de jaren tachtig, toen in Nederland de linnen tasjes vooral een politiek statement waren, lanceerde boekwinkel The Strand in New York een eigen tote bag waar iedereen in de stad graag mee gezien wilde worden.

Dat is nu opnieuw het geval. Net als met die van The New York Times en The New Yorker, om uit te dragen dat je het vrije woord steunt. In Berlijn en München kan dan weer niemand om de tote bags heen van boekwinkelketen Hugendubel.’


De linnen tas die je in de museumwinkel van het Onderwijsmuseum kon kopen tijdens de expositie Van het Naadje en de Kous in 2017.De eerste en derde foto laat een linnen tas van een boekhandel zien. Ik kocht ze jaren geleden en naar mijn idee is de linnen tas nooit weggeweest, hoogstens een beetje op de achtergrond verdwenen. Alleen vindt men het leuk om alles na zoveel tijd een nieuw leven in te blazen, oud wordt dan weer nieuw! In 2009 schreef ik op dit blog dat de schakers altijd een linnen tas bij zich hebben. De boekenliefhebbers houden eveneens van de linnen tas. Tijdens de Boekenweek 2019 was er de speciale linnen tas De moeder de vrouw, in augustus 2019 zag ik een linnen tas met een quote van Pipi Langkous en een paar maanden later zag ik deze linnen tas met een mooie tekst. En dan nog deze linnen tas met een quote van Sydney Smith.

8 gedachten over “Tote bag – linnen tas

 1. Ook bij onze tassenvoorraad bevinden zich nog vintage linnen tasjes. Te zonde om weg te doen en slijten doen ze niet snel. Zijn ze vuil, hup de wasmachine in. We hebben zelfs een linnen rugzakje dat vaak nog mee gaat op vakantie.
  Nadeel: neem je iets mee wat droog moet blijven (een boek, een tijdschrift…..) en het gaat regenen…..dan heb je pech. Dan moet je toch een plastic tasje bij de hand hebben (gelukkig hebben we daar ook nog een hele vintage verzameling van).
  Prettig weekend, het lijkt weer op te klaren na de rollende donder en de verlichte hemel van gisteravond/nacht.

 2. @Tineke, regen is het enige nadeel voor deze linnen tasjes. Het blijft dus een beetje oppassen want je zou toch niet graag willen dat je mooie boek in je linnen tas waterschade oploopt.

  Gisteravond en vannacht heeft het hier ook flink geregend met onweer erbij. Inmiddels schijnt de zon weer en is het windstil. Geniet van een mooi weekend!

 3. Ik heb linnen/stoffen tasjes verzameld om er ooit eens een quilt van te maken. Helaas is die quilt er (nog……..?) niet maar ik kan om dingen te dragen /mee te nemen wel kiezen uit mijn voorraad !

 4. @Mien B., ik zie de quilt al voor me! Je moet de quilt zeker gaan maken, die wordt geweldig! Natuurlijk wel heel anders dan de quilts van de Vlisco stoffen, maar juist daarom leuk omdat het totaal anders is.

 5. Ik heb ook een flinke stapel stoffen tasjes-met-tekst. Mijn eerste exemplaar met “atoomenergie nee bedankt” is heel veel gebruikt en dus wat vaal geworden. “Het naadje van de kous”zit in de verzamling, maar ook reclametasjes van Tesa en natuurverf Auro. Het idee van Mien om er een quilt van te maken is eigenlijk best wel een spannend plan! Weer wat voor op mijn to-do-lijstje.
  Je hebt het over “linnen tasjes”, maar volgens mij zijn het katoenen tasjes.

 6. Heb ook een paar van die tasjes maar niet die jij hier noemt.
  Het tasje van het Quiltersgilde gebruik ik altijd voor mijn bieb boeken en nat worden ze niet omdat de bieb te ver weg is om te lopen of te fietsen.
  Goed weekend!
  groetjes Truus uit Drenthe
  PS nog steeds geen regen, onweer–28 gr en zon en wolken…

 7. @Saskia, jij hebt net als Mien een grote verzameling ‘linnen’ tasjes! Ik vind het ook echt iets voor jou om hier een quilt van te maken. Jij houdt van uitdagingen!

  De tasjes zijn inderdaad van katoen en niet van linnen, maar worden wel linnen tasjes genoemd. Misschien dat de allereerste exemplaren van linnen waren, maar omdat linnen duurder is dan katoen is dit wellicht veranderd. De ‘linnen tas’ ‘Boekenweek 2019 De moeder, de vrouw’ is eveneens van katoen, maar de label die er nog aan hangt zegt: Linnen tas CPNB prijs 2,50 euro.

 8. @Truus, jij hebt dus een favoriete linnen tas zoals misschien veel anderen dat zullen hebben.

  Hier is het vandaag bewolkt en niet zo warm meer. Voor mij heerlijk! Een fijne zondag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *