Henk Helmantel – Meesterschilder


Henk Helmantel, Het meest Hollandse stilleven, 2019, olieverf op paneel, 122 x 185 cm. Particuliere collectie. Foto: Art Revisited.

Liefhebbers van het werk van Henk Helmantel kunnen vanaf dit najaar hun hart ophalen in het Drents Museum. Van 4 oktober 2020 tot en met 7 maart 2021 staat in de tentoonstelling Henk Helmantel – Meesterschilder het kunstenaarschap en het ambacht van de Groninger centraal. Helmantel wordt nationaal én internationaal geroemd om zijn meesterlijk geschilderde stillevens en kerkinterieurs. In de grote tentoonstellingszaal van het Drents Museum zijn straks circa 60 schilderijen van Helmantel te zien. Een bijzonder onderdeel van de tentoonstelling zijn de voorwerpen die op de stillevens zijn afgebeeld en uit de persoonlijke verzameling van de kunstenaar komen.

Algemeen directeur Harry Tupan: ‘Vanwege het coronavirus hebben we onlangs onze Frida Kahlo-tentoonstelling naar het najaar van 2021 verplaatst. In de korte voorbereidingstijd die ons restte, moesten we op zoek naar een nieuwe invulling voor de periode oktober 2020 tot en met maart 2021. Het plan om een tentoonstelling over Henk Helmantel te organiseren lag er al. Zijn werk heeft een sterke relatie met onze collectie hedendaagse figuratieve kunst. De tentoonstelling die we in 2004 over Helmantel organiseerden, was een groot succes en een vervolg kon niet uitblijven. Met deze tentoonstelling kunnen we naast reeds bekende ook recente schilderijen van Helmantel laten zien en kan een nieuwe generatie met zijn werk kennismaken.’

Op de foto zie je twee mangeldoeken geschilderd door Henk Helmantel. Het is niet de eerste keer dat je een mangeldoek ziet op een schilderij van de kunstenaar. In dit bericht en hier zie je ook een mangeldoek afgebeeld op een schilderij.

3 gedachten over “Henk Helmantel – Meesterschilder

 1. Leuk om te weten. Ik ben benieuwd hoe dat er uit gaat zien in de moderne museum ruimte. Bij Helmantel thuis in Westeremden hangt een authentieke sfeer die helemaal bij zijn schilderijen past. Zowel binnen als buiten. Alle vertrouwen dat het het Drents Museum lukt om ook hier iets speciaals van te maken.

 2. Hij staat in de agenda om heen te gaan.
  Zijn vorige tentoonstelling heb ik door omstandigheden gemist.
  Hoop dat hij en/of zijn vrouw ook weer een keer aanwezig zullen zijn.
  Leuk om Barbara zijn vrouw weer te zien-we zaten bij elkaar in de klas op de kleuterkweek.
  groetjes, Truus uit Drenthe

 3. @Tineke, het zal natuurlijk anders zijn dan bij Helmantel thuis, maar het Drents Museum zal zeker zijn best gedaan hebben om er iets moois van te maken; zoals je zelf ook al schrijft.

  @Truus, ik hoop voor je dat je zowel Barbara als Henk ziet op de tentoonstelling!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *