Winter…


MaaikeW: ‘Deze kaart is wat bedrieglijk: hij lijkt van kunstenares Jenny Nyström, maar vergis je niet, het is Efter Original Jenny Nyström. Niet helemaal raar want de afbeeldingen van Jenny Nyström lenen zich uitstekend voor een kerstkaart, er zijn dan ook verzamelaars voor vykort julkort van Jenny. De Zweedse post heeft dat in 2018 keurig verbonden door een serie kerstpostzegels van Jenny uit te geven. Een mooi eerbetoon aan de kunstenares die met Viktor Rydberg in verband wordt gebracht met de oorsprong van de kerstman. Sjaal en muts van het jongetjes heb ik niet naar Zweedse regio kunnen relateren.’


MaaikeW: ‘Als je goed kijkt naar Janneke van Jip en Janneke zie je dat Janneke een wit schortje draagt. Fiep Westendorp zei hierover in het verleden: “Ik heb het me verschrikkelijk moeilijk gemaakt met al die silhouetten. Jip en Janneke hebben niet voor niets een wit schortje en een zwart-wit truitje aan. Je kunt immers niet veel doen met zwarte handjes op een zwart broekje. Als ik een bepaalde stand moet tekenen, denk ik: hoe los ik dat nou weer op? Het is elke keer weer een puzzel. En altijd van opzij.” Als je kijkt naar Janneke’s afbeeldingen door de jaren heen, zie je het schortje met de tijd mee veranderen.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *