Jan Zeeman (1942-2020)


Jan Zeeman, oprichter Zeeman, in 2013. Foto: Anneke Hymmen/De Beeldunie.

Jan Zeeman, oprichter van het familiebedrijf Zeeman met 1300 winkels in zes landen en 7000 werknemers, overleed 2 juni.

In de Volkskrant lees ik: ‘Jan Zeeman werd in 1942 geboren in Velsen in een gezin van negen kinderen. Zijn vader was marskramer die aan de deur lappen en stoffen verkocht. Hij wilde hetzelfde doen, maar dan anders. Zijn eerste winkel opende hij in 1967 in Alphen aan den Rijn, waar het hoofdkantoor nog altijd is gevestigd. Groot inkopen en veel van hetzelfde bestellen, was zijn geheim. Daarnaast introduceerde hij de zelfbediening in de mode: klanten konden zelf graaien in bakken met goedkoop ondergoed, T-shirts en sokken. Onder de slogan “Wie slim winkelt, koopt bij Zeeman” breidde hij het aantal zaken snel uit, ook door overnames van concurrenten als Brons, Vinke en Gazan. Zeeman onderscheidde zich doordat hij alles in eigen hand hield. Hij had zijn eigen vastgoedmaatschappij, zijn eigen transportbedrijf en bedacht ook de reclamecampagnes zelf. Zelfs het logo van zijn winkelketen (een matroos achter een scheepsrad) had hij zelf bedacht. … In de tijd dat hij zelf de scepter zwaaide konden vrouwen niet part-timen. Toen FNV-bestuurder Gerard van Hees bezwaar maakte schreef hij: “Beste mijnheer Van Hees, de vrouw moet kiezen. Voor Zeeman of voor haar gezinnetje. Ik geloof ook niet in het parttimehuwelijk.” … Aantijgingen dat Zeeman textiel liet produceren door kinderhandjes wees hij resoluut van de hand.’

Hier lees je over beestjes die te koop waren bij Zeeman. Dit bericht was voor MiekeS aanleiding om een e-mail te sturen naar de klantenservice van Zeeman met de vraag of er geen sprake was van kinderarbeid. Het antwoord kun je hier lezen. In 2010 kwam Zeeman met de stunt Björn Borg onderbroek uit, Zeeman onderbroek in!. Een half jaar later kwam Zeeman met een nieuwe actie: Zeeman muts have event. Hier is een terugblik te zien naar de breimode uit 1988/1989 van Zeeman en hier zie je poncho’s die gemaakt zijn met de wol van Zeeman.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *