Black is beautiful


Fabiola Jean-Louis, Serie ‘Het herschrijven van de geschiedenis’, Schilderij van Madame Beauvoir, 2016. Afdruk, kleur, 97,8 x 127 cm. Foto: Fabiola Jean-Louis.

Fabiola Jean-Louis werd geboren in Haïti en groeide op in New York. Als kind keek ze uren achter elkaar naar schilderijen van oude meesters. Nu maakt ze voor haar serie Het herschrijven van de geschiedenis foto’s die eruitzien als olieverfschilderijen. De jurken en jassen die de modellen dragen maakt Jean-Louis van papier. De foto’s zijn prachtig maar tonen wrede gebeurtenissen uit het verleden. Op de foto hierboven bijvoorbeeld, staat Madame Beauvoir voor een schilderij van een zwarte man. Op zijn rug zien we sporen van mishandeling. Deze sporen komen terug in het gouden borduurwerk op de achterkant van de jurk van Madame Beauvoir. Fabiola Jean-Louis wil met haar werk het verleden opnieuw laten zien, zodat mensen zich bewust worden van de overeenkomsten met actuele gebeurtenissen.

In DADA Black is beautiful wordt aandacht besteed aan kunst van zwarte kunstenaars. Men laat zien hoe zwarte mensen in de kunst in de oudheid werden gezien en afgebeeld en vertelt men waarom mensen met een donkere huidskleur gezien werden als een teken van rijkdom. Men vertelt ook kort over slavernij want kunst van zwarte kunstenaars kun je niet los zien van deze afgrijselijke geschiedenis. DADA laat zien hoe de eerste portretten van zwarte mensen verschenen aan het Franse hof en vertelt over de invloed van Afrikaanse kunst op de ontwikkeling van de moderne kunst in Europa rond 1900. Men bespreekt het werk van Tanner (1859-1937), de eerste Afro-Amerikaanse schilder die een internationale carrière opbouwde en van Jean-Michel Basquiat (1960-1988), een tijdgenoot van Keith Haring (1958-1990), die in zijn korte maar indrukwekkende loopbaan rond de duizend schilderijen maakte over uitbuiting, racisme en onderdrukking. Men laat hedendaagse zwarte kunstenaars zien, zoals Jean Paul Mika (1980) uit Congo en Kiripi Katembo (1979-2015), ook uit Congo.

DADA Black is beautiful is te koop van € 10,50 voor € 5,25.

3 gedachten over “Black is beautiful

  1. Heel bijzonder en indrukwekkend….
    groetjes, Truus uit Drenthe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *