Extra Large – Wandkleden van Picasso en Le Corbusier tot Louise Bourgeois

De musea gaan vanaf maandag 1 juni weer open. Je zult voor de meeste musea wel een online-ticket met tijdslot moeten kopen. Dit geldt in ieder geval voor de Kunsthal in Rotterdam waar je de expositie Extra Large – Wandkleden van Picasso en Le Corbusier tot Louise Bourgeois kunt gaan bekijken.

Voor het eerst in Nederland presenteert Kunsthal Rotterdam een groots overzicht van imposante wandkleden naar ontwerpen van beroemde kunstenaars als Picasso, Le Corbusier, Miró, Vasarely en Louise Bourgeois. De tentoonstelling Extra Large belicht een periode van honderd jaar, met wandtapijten van direct na de Eerste Wereldoorlog tot nu, en ontvouwt een vrijwel onbekend aspect uit het oeuvre van veel moderne en hedendaagse kunstenaars. Zij gebruiken de eeuwenoude weeftechniek als basis voor hun textielkunst en interpreteren deze steeds opnieuw. Het grootste deel van de ruim zestig werken is vervaardigd in het historisch instituut Manufacture des Gobelins in Parijs. De metershoge, handgeweven wandkleden zijn door hun combinatie van artistieke finesse en buitengewoon vakmanschap ongeëvenaard en een lust voor het oog en maken zichtbaar hoe verrassend actueel het traditionele ambacht van weven is.


Alain Séchas (*1955), A Map of Japan, 2012-2017. Manufacture des Gobelins 300 × 240 cm, wool, silk. Collection Mobilier National. © Alain Séchas, c/o Pictoright Amsterdam 2019. Foto: Isabelle Bideau.

De Franse kunstenaar Alain Séchas (1955) schilderde het ontwerp van dit wandkleed. Het object is met zoveel vakkundigheid geweven dat het lijkt alsof ook dit oppervlak is bedekt met een dikke laag verf.

Door nieuwe garenkleuren te ontwikkelen en een mix van wollen en zijden draden te gebruiken, zijn de schakeringen van het ontwerp zo getrouw mogelijk nagebootst. Ook al zien we een abstracte compositie, de titel neemt je in gedachten mee naar Japan en laat je fantaseren over de lente, wanneer de kersenbloesems afsteken tegen een blauwe lucht.

Vanaf maandag 1 juni is dit werk – en vele andere – te bewonderen in de tentoonstelling Extra Large.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *