Een boek gewond!


Een boek gewond!

Er valt een boek van tafel.
Het klettert op de grond.

Het boek zegt niks.
Het boek ligt stil.
Het boek lijkt zwaargewond!

Ik grijp de telefoon,
bel bibberend 1 1 2.
De boekenambulance komt vlug
en draagt het boek voorzichtig mee
naar het boekenziekenhuis.

Ik blijf in mijn eentje thuis.

Even later komt hij terug.
‘Geen woord gebroken,’ zegt het boek.
‘Alleen wat last van mijn rug.’

gedicht: Erik van Os en Elle van Lieshout
beeld: Job van Gelder

4 gedachten over “Een boek gewond!

  1. oh jee, bestaat er ook boekencorona…?? dan moet ik zeker wat exemplaren in volledige lockdown doen, die zou ik niet graag missen n.l.,,,,

  2. Wat een alleraardigst gedicht. Het brengt in herinnering hoe waardevol boeken zijn en mensen ze kunnen koesteren. Ooit werden boeken netjes ingenomen bij bibliotheken totdat de lopende band kwam met daarachter een container waarin de boeken vervolgens vallen. De eerste keer dat dit systeem in gebruik werd genomen stond ik achter twee oudere, graag en veel lezende dames en zij vroegen aan de assistente hoe dit nu werkte. De assistentie liet het zien en de dames weigerden vervolgens de boeken op de band te leggen, want dan zouden ze vallen en zo ga je niet met boeken om. Ze hebben het nog een tijd koppig volgehouden, maar uiteindelijk moesten ze tot hun schrik en verontwaardiging tot mee in die “nieuwe stijl” van inleveren. Wat erg eigenlijk, hoe begrijpelijk hun reactie (ze hadden en hebben nog steeds gelijk mijns inziens) en nog denk ik soms aan ze als ik m’n boeken inlever bij de lopende band (nu even een bak vanwege corona).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *