‘Textiel’postzegels

Hier lees je over de bijzondere postzegelverzameling van Anneke den Herder. Het zijn allemaal speciale postzegels die een link hebben met textiel/handwerken. Vandaag wil ik nog eens enkele voorbeelden laten zien.


De kantwerkster van Johannes Vermeer is in het verleden al veelvuldig gebruikt voor een postzegel. Deze postzegel is afkomstig uit Fujeira. Fujeira is een van de staten van de Verenigde Arabische Emiraten in de Perzische golf.


In 1967 heeft de USSR een postzegel uitgegeven met daarop een schilderij van Vasili Tropinin (1776-1857): De Kantkloster – 1823.


Oudhollandse kantklossen gevonden in het VOC-schip de Batavia dat in 1629 voor de kust van Australië verging. Op mijn blog schreef ik eerder een uitgebreid verhaal over kantklosjes dat je hier kunt lezen. Dan staat er op de postzegel nog een schaar afgebeeld die gevonden is in het VOC-schip de Zeewijk dat in 1727 voor de kust van West-Australië verging.


Een spinster afgebeeld op een postzegel uit Griekenland. De postzegel is uitgegeven in 1974, het jaar dat Griekenland een republiek werd.


Toen Vincent van Gogh in Nuenen woonde, raakte hij gefascineerd door de thuiswevers. Ze leidden een armoedig bestaan en moesten heel hard werken om rond te komen. Hij maakte er zestien grote tekeningen van. Het weefgetouw vult bijna het hele beeld. Van Gogh besteedde veel aandacht aan het zorgvuldig weergeven van het werktuig. Dit was lastig, ‘omdat men in de kleine vertrekken zijn afstand niet kan nemen om ’t getouw te teekenen…’, schreef hij. De wever van Van Gogh is hier gebruikt voor een postzegel uit Togo.


Nog een wever afgebeeld op een postzegel die uitgegeven is door de Republiek der Maldiven.


Weefwerk van de Sami. De postzegel is uitgegeven in 1973.

5 gedachten over “‘Textiel’postzegels

  1. Wat een prachtige / bijzondere verzameling.
    Veel postzegels zijn kleine juweeltjes .

  2. Daar ben ik het helemaal mee eens, zal wel een zoekwerk zijn om dit bij elkaar te krijgen.

  3. Vroeger spaarde je meestal postzegels per land. Maar het is veel leuker om op thema te sparen. Wat een mooie verzameling zo.

  4. WoW, wat leuk toch! Al die kleine kunstwerkjes zijn een lust voor het oog en ook zo bijzonder. Prachtige verzameling!

  5. Prachtig toch net schilderijtjes..maar helaas Nederland zit er weer eens niet bij..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *