Sluiting Tassenmuseum


Het Tassenmuseum sluit na dertien jaar voorgoed haar deuren. Foto: ANP.

Op de website van het Tassenmuseum staat het volgende te lezen:
In 2007 opende het Tassenmuseum haar deuren aan de Herengracht in Amsterdam. In de afgelopen 13 jaar hebben meer dan een half miljoen mensen het museum en de collectie bewonderd.

Op 13 maart jongstleden is het Tassenmuseum gesloten als gevolg van de coronacrisis. Het besluit is genomen het museum niet te heropenen. Er zijn helaas onvoldoende financiële middelen in de vorm van subsidies en sponsoring gevonden voor continuering op lange termijn. Mede gezien de huidige ontwikkelingen in de samenleving is er onvoldoende perspectief voor de toekomst. Alle opties om het museum nog langer open te houden zijn door de Raad van Toezicht en directie uitvoerig onderzocht. Het was een moeilijke keuze. Uiteindelijk is de sluiting van het museum en de afwikkeling hiervan de meest passende vorm om dit prachtige initiatief af te ronden.

Het Tassenmuseum is een onafhankelijke stichting. Het streven is de collectie bij elkaar te houden. Bij het Tassenmuseum werken 32 personen, waaronder freelancers en oproepkrachten (in totaal 15,2 FTE). Ook zijn zo’n 55 vrijwilligers aan het museum verbonden (6,6 FTE). Alle overeenkomsten zullen op zorgvuldige wijze worden afgewikkeld.

Manon Schaap, directeur Tassenmuseum Amsterdam sinds maart 2019: ‘Het stemt mij bijzonder treurig dat ik de deuren van dit bijzondere Huis, dit mooie museum moet sluiten. Samen met mijn team waren wij bezig om de visie betreffende de tas, identiteit, mode, metier en maatschappij tot leven te laten komen. Helaas heeft de realiteit ons ingehaald.’

In dit bericht schrijf ik over de aankondiging van het nieuwe Tassenmuseum in Amsterdam. Anneke den Herder schrijft over de kralenetui waarvan het Tassenmuseum enkele stuks heeft. Hier zie je een afbeelding van een beugeltas op een textielkaart die verstuurd is door MaaikeW.

4 gedachten over “Sluiting Tassenmuseum

 1. O, wat is dit jammer. Het was zo’n fijn museum, zo mooi ingericht, zo’n mooie locatie…………en (minder ter zake doend) zulke lekkere gebakjes. Het stemt me heel verdrietig. En wat moet het erg zijn voor de mensen die deze verzameling bij elkaar hebben gebracht, een levensdoel wat ineens (door corona) is afgelopen. Ook erg voor de werknemers en vrijwilligers, het moet zo fijn geweest zijn om op die inspirerende plek te werken. Sterkte iedereen.

 2. Wat vreselijk dat ze moeten sluiten-hoorde het gisteren op de radio.
  Nu hopen dat ze de collectie bij elkaar kunnen houden.
  Lijkt me vreselijk verdrietig voor de oprichter van het museum!

  Goed weekend
  groetjes, Truus uit Drenthe

 3. Zo jammer. Zo’n mooi museum, zowel het pand, de inrichting en de collectie waren zeer de moeite waren. Ik kan slechts een klein nadeel bedenken: de museumshop was wel erg verleidelijk. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *