Unorthodox


De Amerikaanse Deborah Feldman groeide op in een zeer orthodox milieu – de Satmar-gemeenschap – in New York. Deborah was anders dan de andere meisjes uit haar gemeenschap. Ze had moeite met de vele regels, de achterstelling van vrouwen, het isolement en het ontbreken van enig vermaak. Op haar zeventiende werd ze uitgehuwelijkt en haar belangrijkste taak was het baren van kinderen. Deborah kreeg een kind maar haar leven werd er niet beter door. Uiteindelijk lukte het haar om te breken met de familie en te vertrekken naar Berlijn om daar een nieuw leven op te bouwen. Netflix maakte een vierdelige serie die gebaseerd is op de autobiografie van Deborah Feldman. Vorige week zaterdag keek ik alle afleveringen achter elkaar. Zeer de moeite waard, echt een aanrader! De film begint met de vlucht naar Berlijn waar Deborah gaat wonen bij een groep musici, maar daar komt het verleden naar boven. De flashbacks in de film zijn autobiografisch, de belevenissen in Berlijn zijn verzonnen. Een fors deel van de serie is in het Jiddisch wat de film zeer ten goede komt.


Drie boeken die ik las: Onorthodox van Deborah Feldman waar nu dus een vierdelige serie over gemaakt is door Netflix. Maarten ’t Hart bespreekt dit boek, Mazzel tov van Margot Vanderstraeten: Margot vertelt hoe ze als student bij een orthodox-joods gezin in Antwerpen terechtkwam om de kinderen bijles te geven. Ze bouwt een hechte band met de familie op en met name met de oudste dochter. Als het niet meer nodig is om bijles te geven, blijft Margot toch contact houden met de familie. Een mooi beschreven verhaal van Margot Vanderstraeten. Zij was te gast bij VPRO boeken dat je hier terug kunt kijken, en dan Leerschool van Tara Westover: ook over dit boek vertelt Maarten ’t Hart. Het is een krankzinnig verhaal, bijna niet voor te stellen dat dit vandaag de dag nog voorkomt. Freek de Jonge: ‘Verplichte kost voor de vijfde generatie tot in den treure afgescheiden gereformeerden, voor de vierde generatie pinksterbeweging, de derde generatie moslims en verder voor iedereen die in zijn jeugd beschadigd is door huiselijk, seksueel of verbaal geweld, en die weet dat er meer in hem of haar zit in dan eruit komt.’ Drie titels die het lezen meer dan de moeite waard zijn als je je graag wilt verdiepen in een orthodox milieu en het mormoonse geloof.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *