Veenhuizen


MaaikeW: ‘Je schreef over vondelingen die naar Veenhuizen toegingen. Bij aankomst krijgen meisjes en jongens kleding aangereikt in de kolonie. Jongens kregen een linnen hemd, een pilo en linnen kleppenbroek, pilo buis, halsdoek, sokken en klompen, wollen pet. Meisjes kregen een linnen hemd, een wollen rode baaien onderrok, kraplap, wollen jakje, zwarte wollen overrok, sokken en klompen, linnen boezelaar, halsdoek, katoenen muts in zwart en wit. Tussen 1824 en 1869 worden 8916 wezen opgenomen in de kolonie Veenhuizen. de gemiddelde leeftijd is 15 jaar, 2118 wezen overlijden gedurende hun verblijf.’


MaaikeW: ‘In 1818 werd de Maatschappij van Weldadigheid gesticht en in 1823 werd gestart met een dwangkolonie voor bedelaars. De bedoeling was om hier duizenden wezen op te vangen, maar het aantal op gezonde wezen bleef achter. Hierdoor veranderde Veenhuizen geleidelijk naar een plaats waar voornamelijk bedelaars en landlopers naar toe werden gestuurd. Bij binnenkomst moest de gevangene alles afstaan. Werkzaamheden konden verricht worden in een stoomspinnerij omdat veel kolonisten ongeschikt zijn voor de zware landarbeid. In 1841 werd door Johannes van den Bosch een stoomspinnerij geopend waar elk jaar 20 en 170.000 pond garens werd geproduceerd.’

In dit bericht lees je over Collectie Veenhuizen. Suzanna Jansen schreef het mooie boek Het pauperparadijs, een zoektocht naar haar voorouders. Drie generaties verbleven in het gesticht Veenhuizen.

4 gedachten over “Veenhuizen

  1. Onze dochter woont in Veenhuizen. We zij twee keer naar de voorstelling van het pauperparadijs geweest. De bedoeling was dat deze zomer weer een serie voorstellingen gehouden worden. Maar dat zal door Covid 19 ook niet doorgaan.

  2. @Mattie de Vries, ik had al eens eerder het plan om naar een voorstelling te gaan, maar tot nu toe is het er niet van gekomen. Voor mij is het ook nog eens niet naast de deur en dit jaar zullen de voorstellingen wel niet doorgaan. Het eerste jaar waren de kaarten in een razendsnel tempo verkocht en het tweede jaar was er telkens iets anders waardoor het niet lukte om naar Veenhuizen te gaan.

  3. Berthi als je daar heen wilt gaan-zal wel volgend jaar worden-dan weet ik wel een logeer adres voor je.
    Goed weekend!
    groetjes, Truus uit Drenthe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *