Iedereen leest…


Iedereen leest… De pest van Albert Camus; ook wel de ‘coronaroman’ genoemd.

Door alle media-aandacht ontdekte ik De pest van Albert Camus uit 1947 waardoor ik steeds nieuwsgieriger werd en het boek ging lezen. In één woord indrukwekkend. Ontroerend hoe mensen aan de pest sterven, maar ook boeiend hoe vriendschappen ontstaan tijdens een ramp. Alhoewel het coronavirus niet hetzelfde is als de pest is het toch verbluffend om over gelijkenissen te lezen.
Zoals: het grote aantal overledenen, quarantaine, sluiting van de winkels en kantoren, ‘… op je hoede moet zijn om te voorkomen dat je in een moment van onoplettendheid iemand in het gezicht ademt en hem opzadelt met de infectie…’ en ‘… niemand verwachtte dat de gemakken van het leven van vroeger direct terug zouden zijn; afbreken was eenvoudiger dan opbouwen…’.

2 gedachten over “Iedereen leest…

  1. In een ander tijdperk las ik hem in het Frans voor mijn examen HBS-A. Ergens heb ik misschien mijn uittreksel nog, want hoewel helemaal gelezen kan ik me er hoegenaamd niets meer van herinneren. Ernstig.
    Dus nu toch maar eens de Nederlandse versie lezen. Dank je voor de tip Berthi.

  2. @Tineke, op internet las ik dat meer mensen dit boek in het Frans hadden gelezen voor hun examen, maar er weinig meer van konden herinneren. Wellicht lees je het nu ook anders dan toentertijd. Het is in ieder geval zeer de moeite waard om dit boek nu te lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *