Coco of het kleine zwarte jurkje


MaaikeW; ‘In de bibliotheek vond ik het boek Coco of het kleine zwarte jurkje, een prentenboek, leuk om voor te lezen aan Rixt (4) die ik eerder een klein zwart jurkje gaf. Dit boek valt in de serie kunstprentenboeken van de uitgever Leopold in samenwerking met het Kunstmuseum Den Haag en is bekroond met de zilveren penseel 2014. Het is heel leuk om te leren over het leven van Coco Chanel die op haar elfde kon naaien als de beste. Ze wil erbij horen en dat kan als je paardrijdt. Paardrijden lijkt haar al moeilijk genoeg, laat staan in amazonezit: met twee benen aan een kant. Ze vraagt een stalknecht zijn rijbroek te leen en tornt de broek los om te zien hoe hij in elkaar zit, dan naait ze een rijbroek voor zichzelf. Met haar rijbroek valt ze op en mag ze mee met de mannen, ook naar de paardenrennen en daarvoor versiert ze haar eigen hoeden en dat blijft niet onopgemerkt. Een leuk boek!’

In 2013-2014 was er in het Kunstmuseum Den Haag de expositie Chanel: de legende. Foto’s van deze tentoonstelling kun je hier en hier bekijken. Gelijktijdig met de expositie verscheen de publicatie Coco of het kleine zwarte jurkje. Over het leven van Coco Chanel is de film Coco avant Chanel gemaakt.

Afbeelding: Morgenrit langs het strand, 1876, Anton Mauve

2 gedachten over “Coco of het kleine zwarte jurkje

  1. Zelf heb ik ook heel veel paard gereden op het strand. Er is geen fijnere rit te bedenken want de paarden worden door niets gehinderd en hoeven alleen maar op elkaar te letten. In het zomerseizoen is het op veel plaatsen niet toegestaan als er badgasten kunnen zijn, maar de rest van het jaar dus extra genieten. Ook in de winter is het top. Geen wonder dat onze voormalige Koningin het ook zo graag deed. Zou ze nog wel eens rijden??

  2. @Josefien, ik heb niets met paarden, ben er eigenlijk bang voor. Toen ik net mijn rijbewijs had en ik op de snelweg reed kwam er vlak voor mijn auto een paard dat op hol was geslagen. Uit het niets kwam het paard en zo snel. Bizar. En een neef van mij is in het verleden flink door een paard getrapt. Onze dochter mocht van mij praktisch alles doen maar geen paardrijden. Tja, en dat moet ik natuurlijk nog zo af en toe horen want wat je niet mag is aantrekkelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *