Las Fallas de Valencia


Traditiegetrouw wordt de lente in Valencia ingeluid door het straatfeest Las Fallas de Valencia. Door het coronavirus kon het feest dit jaar niet doorgaan in het voorjaar. Er is gekozen voor de nieuwe data: 15 tot en met 19 juli, mits tegen die tijd het coronavirus onder controle is en alle instanties toestemming geven. In 2019 won Luisa Dörr de derde prijs Portretten – World Press Photo 2019. In dit bericht zie je enkele foto’s die Luisa Dörr maakte.

de Volkskrant: ‘Vanuit haar vissersdorp in deelstaat Bahia vertelt Luisa Dörr (via quarantaine-medium Whatsapp) over haar kennismaking met het festival, ze bezocht destijds haar Spaanse schoonfamilie. Ze was meteen geïntrigeerd door de falleras, de vrouwen en meisjes die in hun kostuums traditie en mode combineren en strijden om de titel van fallera mayor en fallera infantil.

In een ver verleden droegen vrouwen in de rijstvelden rond Valencia iets soortgelijks. Ze knoopten hun haar in platte spiralen over beide oren zodat het niet in de weg zat. Moderne falleras kleden zich in zijde en kant, de handgemaakte schoenen zijn afgestemd op het lijfje, de patronen op de rok veranderen elk jaar. Juwelen die als erfstukken worden doorgegeven completeren de outfit: een broche, een kam voor in het haar, uitbundige oorbellen.

Een kostuum kost al gauw duizenden euro’s. Families sluiten leningen af zodat hun vrouwen kunnen meedingen naar de titel, vertelt Dörr. De falles van papier-maché verbeelden jaarlijks actuele thema’s. “Volgende keer komt ongetwijfeld het virus langs”, voorspelt de fotograaf. Covid-19 gemaakt van kranten en lijm. De fik erin, laat dan het hart weer kloppen.’

De foto’s zijn gemaakt door de Braziliaanse fotograaf Luisa Dörr (31).

Textielpost van Las Fallas de Valencia kun je hier zien.

1 gedachte op “Las Fallas de Valencia

  1. Prachtige kleding,maar wat veel geld om voor 1x zo’n jurk te dragen!

    Zonnige dag!
    groetjes, Truus uit Drenthe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *