Zeeverkenners


Op bovenstaande foto zie je de moeder van Peter – helemaal rechts in hurkzit naar links kijken – als zeeverkenner. De foto zal midden jaren dertig van de vorige eeuw zijn gemaakt toen zij ongeveer 16 jaar was. Dat haar keuze uitging naar de zeeverkenners en niet de padvinderij is te begrijpen. Zij hield van de zee, ze woonde in Den Haag maar was heel graag in Scheveningen. Het liefste had ze aan zee gewoond wat er nooit van gekomen is.

Het uniform dat de meisjes dragen is donkerblauw, met om hum middel een riem. Het embleem is een anker en om de das wordt het witte koord van het fluitje gewikkeld dat vervolgens weer onder de riem gaat. In hun hand houden de meisjes een matrozenpet vast. Op de kniekousen zien we een ruitpatroon. Bovenstaande foto is origineel in zwart-wit maar is bij My Heritage omgezet in kleur.

Het is onbekend waar de foto is gemaakt. Herkent iemand de achtergrond op de foto? De kerk? De spoorwegrails/station?

4 gedachten over “Zeeverkenners

 1. Als magie zie je ineens een zwart-wit foto in kleur! Helaas kan ik niet helpen met de locatie.
  Groetjes, Tineke

 2. Leuk deze foto en wist niet dat er toen al zeeverkenners voor meisjes was.
  Onze zoons zijn eerst op de padvinderij geweest en na onze verhuizing is Peter naar de zeeverkenners gegaan. En daarna door naar de zeevaart school voor de binnenvaart. Zijn opa achterna en oom die ook hebben gevaren.
  Kan je helaas niet helpen met de foto.
  Gezellige nazomer avond!
  groetjes, Truus uit Drenthe

 3. Beste Berthi.
  Dat was weer leuk die foto van de zeeverkenners. Ik geloof dat het een onderdeel van de padvinderij was. Je had waterpadvindsters dat waren de meisjes en de jongens heette de zeeverkenners. Ik heb ook in Scheveningen (waalsdorperweg) bij de waterpadvinsters gezeten. En dat was erg leuk. Je leerde voor je fluitekoord allerlei leuke knopen maken.
  Het hoorde allemaal bij de padvinderij , die waren zeker voor die tijd , heel vooruitstrevend. Er waren b.v. ook “blauwe vogels” voor gehandicapte padvindsters . Het was allemaal vlak na de oorlog , voor de jeugd was er nog bijna geen vertier. Mijn zus en ik waren kabouter,padvindster en leidster bij o.a.een groepje van Effatha (doven instituut in Voorburg) . Foto’s heb ik er niet van.
  Goeie Pasen blijf gezond . Anneke Landeweer-vahrenkamp

 4. @Tineke, bijzonder om de verandering van zwart-wit naar kleur te zien! Bijna magisch! Sommige oude foto’s geven een filmisch beeld als ze omgezet zijn in kleur.

  @Truus, de zeevaart zit kennelijk in de genen!

  @Anneke Landeweer Vahrenkamp, wikipedia geeft als omschrijving voor zeeverkenners het volgende: ‘Zeeverkenners, jongens en meisjes van 10 tot 16 jaar, maken deel uit van zelfstandige waterscoutinggroepen.’ Maar bij de foto van de Britse koningin Elizabeth II staat te lezen: ‘Elizabeth in het uniform van een waterpadvindster.’ Wellicht werden beiden namen gebruikt.
  Leuk om je een mooie herinnering aan de waterpadvindsters te lezen! Misschien is bovenstaande foto in de buurt van station Scheveningen gemaakt…?

  https://nl.wikipedia.org/wiki/Station_Scheveningen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *