Mondkapjes

Er is veel te doen over mondkapjes: helpen ze wel of niet tegen het coronavirus. Uiteraard dragen de medici goedgekeurde mondkapjes als bescherming, maar hoe zit het met de rest van de bevolking? De deskundigen zeggen dat het dragen van een mondkapje geen nut heeft, toch worden er veel mondkapjes gemaakt door particulieren zoals bijvoorbeeld Janne Mooij. ‘Onze mondkapjes hebben geen keurmerk en we leveren ze niet steriel aan. Ze zijn gemaakt van 100% katoen en je kan ze zelf heet wassen en hergebruiken. Maar weet: ze zijn niet geschikt voor huisartsen en chirurgen. Wie er bij ons aankloppen? Dat zijn zorgmedewerkers van bejaardenhuizen, de gehandicaptenzorg, hospices en de daklozenopvang. Ook mensen thuis die bezorgd of ziek zijn vragen of ze via de post een mondkapje mogen ontvangen. Onze mailbox loopt over’, vertelt Janne.

In het tijdperk ‘voor Corona’ maakte Janne in haar atelier in Amsterdam kostuums, kleding en zelfs hoofdtooien voor voorstellingen, festivals en modeshows. Ze is een voorloper in duurzame mode. ‘Ik hergebruik veel en maak kleding van gekke materialen. Een jurk van oude sloffen voor een lingeriemerk en model Kim Feenstra liep vorige maand nog in een jurk van mij van hergebruikt isolatiemateriaal over de catwalk’.

de Volkskrant vandaag: ‘Donderdag 950 doden. Vrijdag 932 doden. Zaterdag 809 doden. Zondag 674 doden. Het worden er minder, maar het zijn er nog steeds onbevattelijk veel. In geen enkel land is het coronavirus inmiddels dodelijker dan in Spanje, wanneer je het afzet tegen het aantal inwoners. Meer dan 12 duizend doden werden er al geteld. Nergens raakten ook meer mensen besmet.’


Nonnen in Sevilla maken mondkapjes en beschermende jassen. Normaal produceren ze traditionele koekjes. Getty Images

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *