Wandtapijt van Deurne


Acht dames borduren elke dinsdagmiddag aan het wandtapijt. Foto: Hein van Bakel.

De Paramentengroep van de parochie werkt aan een groot wandtapijt. Acht dames borduren wekelijks aan taferelen die kenmerkend zijn voor de geschiedenis van Deurne, vanaf de ijstijd. Deadline: mei 2021. Dan opent de tentoonstelling in het kader van 1300 jaar Deurne.

Veertig taferelen worden verzameld op een wandtapijt van in totaal twintig meter lang en vijftig centimeter hoog. Eerst worden ze op ware grootte getekend op papier, waarna ze op een lichtbak worden overgetekend op doorzichtig papier en vervolgens op het stof. Pas dan kan er gestart worden met borduren. De juiste kleur garen zoeken is dan ook nog een van de uitdagingen die op het pad komt van de handwerksters. Evenals de goede steekrichting om de prenten zo realistisch mogelijk te weergeven. Lees hier verder.

De inspiratiebron voor het wandtapijt van Deurne is het Tapijt van Bayeux. Dit geldt ook voor het wandkleed De Flevowand en de langste merklap ter wereld: DOG: Door ons gedaan. Dan is er ook nog het Scottish Diaspora Tapestry waaraan vrijwilligers uit Veere hebben meegewerkt.

8 gedachten over “Wandtapijt van Deurne

 1. Op een dinsdagmiddag ,nog voor de “corona-blijf-thuis-tijd” ben ik gaan kijken bij de ijverig bezig zijnde borduursters.Vol bewondering ging ik het hele rijtje af. Er is een mooie keuze aan onderwerpen uit de geschiedenis van 1300 jaar gemaakt.
  Ook mocht ik de taferelen die al klaar waren een voor een bekijken en die werden
  daarna weer voorzichtg tussen zuurvrij papier opgeborgen.
  Dat gaat iets prachtigs worden en ik kijk uit naar volgend jaar als het eindresultaat ten toon gesteld gaat worden.

 2. @Mien B., ik ben zeer benieuwd naar het eindresultaat en kom t.z.t. graag een kijkje nemen!

 3. Ben nu een boek aan het lezen waarin het ook gaat over de brodeuses in de kathedraal van Winchester ,waar ze knielkussens maken onder leiding van Louisa Pesel die echt geleefd heeft in Engeland.
  Leuk om te lezen hoe dat gedaan werd.
  groetjes, Truus uit Drenthe

 4. Mien, deze tip komt van jou denk ik?
  Ik heb er niet aan gedacht om Berthi een tip te geven.
  Leuk Berthi dat je hier aandacht aan besteedt want dat verdienen de dames.

 5. dag Berthi
  ik ben een van de dames die werken aan het Tapijt van Deurne. Ondanks alle beperkingen waar we mee te maken hebben gekregen de laatste maanden zijn bijna alle 40 grote taferelen geborduurd. we leggen nog de laatste hand aan de Peelbrand van afgelopen jaar en het laatste tafereel waarin, hoe kan het anders, het refrein van Het Dorp, van Wim Sonneveld wordt afgebeeld.
  we zijn nu bezig met de afbeeldingen die één lange tekening vormen van 8 cm hoog en 20 meter lang. Dit vormt de onderrand van het tapijt en hierin komen allerlei zaken die een verband hebben met het grote, gekleurde tafereel erboven.
  30 mei opent de tentoonstelling waarbij naast het tapijt zaken te zien zijn die op de een of andere manier terug komen in het Tapijt of het verleden linken aan het heden.
  De sint Willibrorduskerk is dagelijks, behalve maandag, open van 14.00-16.00 uur. De toegang is vrij. De dan geldende maatregelen van het RIVM worden in acht genomen.

 6. @Lisette van Erp-van Hoof, dank je voor de update. Ik ben zeer benieuwd naar het Tapijt van Deurne en wil zeker komen kijken naar het eindresultaat. Succes met de laatste loodjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *