Japonse rok van Indiase sits


MaaikeW: ‘Op deze textielkaart het topstuk van het Fries Museum als een van de oudste sits in Nederland. Sits is het oorspronkelijk handgeschilderde katoen uit India. Sits, het woord, is afgeleid van het Perzische chitta wat bedrukt betekent. De stof is soepel en veelkleurig maar ook was- en kleurecht. Oud-conservator Fries Museum publiceerde in 2016 Sits – katoen in bloei (Op bladzijde 84 staat een verhaal over deze japonse rok als indertijd jongste aankoop), als conservator Mode & Textiel. Sits was het kenmerk van de Hindelooper streekdracht.’

Afbeelding: Japonse rok van Indiase sits in kimonovorm, 1700-1725. Collectie Fries Museum, Leeuwarden.

Foto’s van de expositie Sits – katoen in bloei kun je hier bekijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *