Levertraan

Elke twee weken staat er in de Volkskrant een column van Eva en Eddy Posthuma de Boer. Het leven door de ogen van de Posthuma de Boers – een foto uit het rijke naoorlogse archief van vader Eddy, met een tekst van dochter Eva. Vandaag is de titel van de column: Binnen wat ik nog mag, valt er nu eenmaal niet zoveel meer te moeten, die je hier kunt lezen.

Eva Posthuma de Boer: ‘Mijn vader denkt terug aan de oorlog, in deze tijd, en ik voel me weer als toen ik 13 was en dit gedichtje schreef: Als je moet wil je niet – Als je wil mag je niet – Als je kan moet het niet – Als het mag kan het niet.’


Moeder geeft zoon een lepel levertraan om zijn weerstand te verhogen. De jongen trekt een gezicht waarmee hij aangeeft er zo z’n bedenkingen bij te hebben. Verenigde Staten van Amerika, 1950.

Geen foto van Eddy Posthuma de Boer, maar van H. Armstrong Roberts. Collectie: Spaarnestad.

Helaas is het Fotomuseum Den Haag, waar een expositie van Eddy van Posthuma de Boer is, op dit moment gesloten in verband met de coronamaatregelen van de overheid. Ik bezocht de tentoonstelling begin februari waar je hier over kunt lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *