Kindermode jaren ’50


Twee meisjes drinken limonade met twee rietjes uit hetzelfde glazen flesje. Het rechtermeisje heeft een donker pakje aan en het linker een licht pakje. Het is de kindermode uit de jaren ’50 van de vorige eeuw. Het meisje links heeft op haar blouse mogelijk borduurwerk of een sierband dat erop genaaid is. Annegreet van Bergen heeft deze foto als cover gebruikt voor haar boek: Gouden jaren.

Foto: Walter Blum
Collectie: Fotografen De Spaarnestad

In dit bericht lees je over de geschiedenis van het matrozenpakje als kinderkleding.

5 gedachten over “Kindermode jaren ’50

 1. Leuke foto en ook mijn moeder naaide onze kleding zelf. Geen matrozenpakje gehad-wel een donkerblauw jurkje met langs de hals en over de mouwen en om de polsen een band genaaid. Het deed denken aan de tuniek van het Don Kozakken koor. Daar werden mijn zusje en ik om uitgelachen op school en hebben het volgens mij nooit meer naar school aangehad.
  Onze kinderen hebben wél een matrozen pakje gehad-donkerblauw en dochterlief met een rokje.
  Gezellige avond en blijf gezond allebei.
  groetjes, Truus uit Drenthe

 2. @Nettie de Vries, ik vermoed ook dat de pakjes door de moeder van de meisjes thuis is gemaakt. Leuk, het zigzagband op de mouw.

  @Truus, een herinnering uit je jeugd die je nooit meer zult vergeten. Mijn moeder naaide geen kleding, maar breide altijd en zodoende heb ik veel gebreide kleding gedragen in mijn jeugd. Op een gegeven moment had ik er meer dan genoeg van.

 3. O, Berthi, even reageren op die gebreide kleding. Ik stuurde een vriendin een Libelle uit het boek met gebonden Libelles dat ik laatst kocht. Het is de Libelle van de week van haar geboortejaar. Weet je wat er in stond? Een gebreid jarretelle gordeltje. Te dwaas voor woorden.
  Mocht je het trouwens willen breien, ik heb de pagina vóór versturen van die Libelle uit 1949 op de foto gezet. Laat maar weten 🙂
  Tineke

 4. @Tineke, je meent het… te zot voor woorden. Ik ga het jarretelletje dus echt niet breien.:-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *