Coronavirus

Het coronavirus is het gesprek van de dag. Sla de krant open, zet de televisie aan of kijk op internet; alles draait op dit moment om het coronavirus. Drastische maatregelen zijn er inmiddels getroffen, voor sommige mensen zelfs nog niet voldoende. Eén van de adviezen is: ben je verkouden blijf thuis en óók al ben je niet verkouden. Reactie hierop: mensen gaan hamsteren.


Ook ik moest gisteren naar Albert Heijn om boodschappen te doen, maar niet voor twee weken. Ik beperkte me tot de inkoop voor twee dagen. Tot mijn grote verbazing zag ik veel lege schappen, groente in blik en glas bleek groots ingeslagen, net als vers brood en afbakbrood en vergeet vooral het wc-papier niet dat ook nog eens in de bonus was. Mensen gaan massaal producten inslaan, je weet het maar nooit… . Bij Kruidvat stond een oudere dame voor mij bij de kassa. Zij had zowel vier doosjes paracetamol als Ibuprofen in haar mandje liggen. De jongeman achter de kassa maakte haar attent op de limiet van maximaal drie doosjes van ieder medicijn dat ze mocht kopen.

Treden wij nu anders op dan in het verleden ten tijde van een besmettelijke virus? In Het Parool lees ik hierover het volgende: ‘Zo blijkt quarantaine een eeuwenoud middel om infectieziektes tegen te gaan wanneer er nog geen geneesmiddelen voorhanden zijn, weet historicus Annet Mooij (58). Mooij: “Quarantaine kwam al voor in de tijd van de pest. Schepen die uit een bepaald besmet gebied kwamen, moesten veertig dagen voor anker. Daar is quarante (het Franse woord voor veertig) een afgeleide van. Bovendien moesten pestlijders thuisblijven en een bos stro voor de deur hangen. Dat is in zekere zin ook een vorm van quarantaine. Wat wij nu doen is niets nieuws.” Snelheid maakt volgens Mooij een groot verschil. Mooij: “Vroeger verplaatste men zich met een stoomschip of met een karavaan. Daarom kon het eeuwen duren voordat een infectieziekte verspreid werd. Tegenwoordig verplaatsen we ons met een Boeing. Bovendien zijn we sneller op de hoogte van het nieuws. We lezen van dag tot dag hoe het verloop van het coronavirus in Italië is.” Of we kunnen leren van de geschiedenis? “Zondebokvorming is niet de oplossing. In de 14de eeuw werden de Joden aansprakelijk gesteld voor het ontstaan van de pest, met Jodenvervolgingen als gevolg. In de begindagen van het coronavirus kregen Chinezen vreselijke dingen naar hun hoofd geslingerd. Dit wijst erop dat oude angsten weer tot leven komen.”‘

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *