Le Stoppage


Marie-José Devroede opende in 1975 haar naaiatelier Le Stoppage in Rue Haute 15 te Brussel. Inmiddels is de naaister een beroemdheid. Zij mag de koninklijke familie tot haar clientèle rekenen. Stopwerk is de specialiteit van Devroede. Ze naait gaatjes of scheurtjes in kleren weer dicht alsof die er nooit geweest zijn. ‘Stoppage is heel erg moeilijk’, vertelt Devroede. ‘Eerst moet ik een stukje stof van het kledingstuk afsnijden. Dan ontrafel ik dat stukje stof in allemaal aparte draden. Vervolgens naai ik die draadjes een voor een in op het gaatje zodat je er uiteindelijk niets meer van ziet. Alles moet wel op de millimeter juist zitten. Het is zwaar werk waar heel wat concentratie bij komt kijken. Heel lastig wordt het als er figuren genaaid moeten worden. Na al die jaren staan mijn vingers helemaal krom omdat ik ze altijd gebogen hou. Mijn rug is ook helemaal scheef getrokken.’ En ze vervolgt: ‘Niemand leert dit vak meer. En er bestaan geen machi­nes die mijn werk kunnen overnemen.’

De foto van Marie-José Devroede is gemaakt op 7 april 2015 door Plaizier toen zij 90 jaar was. In 2012 schreef ik al over deze naaister, je kunt het hier lezen.

3 gedachten over “Le Stoppage

  1. Heel bijzonder en dan dit nog doen op haar leeftijd!
    Ondanks alles een fijne dag
    groetjes, Truus uit Drenthe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *