Huishoudbeurs


Op weg naar de Huishoudbeurs met een lege boodschappentrolley.

Wat is de aantrekkingskracht van de Huishoudbeurs die dit jaar haar 75-jarig jubileum viert? Waarom bezoeken jaarlijks zo’n 200.000 mensen dit evenement? Is deze happening speciaal voor de iets ‘ouderen’ onder ons of weten de jongeren de weg eveneens te vinden naar de RAI in Amsterdam? Zien we op de beursvloer alleen vrouwen of ook mannen?


Tijd voor een koffie- en theepauze.

Al jaren staat een bezoek aan dit event op mijn lijstje om zelf eens de sfeer te proeven en antwoord op mijn vragen te krijgen. Eindelijk was het zover, afgelopen zaterdag nam ik de trein naar Amsterdam in de hoop op de eerste dag van de Huishoudbeurs enigszins de grote drukte voor te zijn. Helaas, het bleek valse hoop te zijn. Het was er retedruk waarbij je extra goed moest uitkijken voor alle boodschappentrolleys die voorbijkwamen. Bezoekers schijnen met gemiddeld zo’n zeven kilo aan gekochte en gekregen producten huiswaarts te keren. Overigens zag ik weinig stands waar gratis producten werden uitgedeeld. Ik ontving een gratis krant en tijdschrift, dat was het. Wat wel altijd is gebleven in het 75-jarig bestaan van de Huishoudbeurs, is de hal waar eten en drinken verkrijgbaar is en waar je kunt proeven. Veruit het populairst!


Proeven, proeven en nog meer proeven!


De boodschappentrolley is vol!


De rolkoffer is ook populair.


De bewaarservice voor de volle tassen, boodschappentrolleys en rolkoffers. Uiteraard tegen betaling.

In de loop der jaren is de Huishoudbeurs veranderd. In de beginperiode werd de beurs als hét podium gebruikt waar fabrikanten hun nieuwste apparaten demonstreerden. Tegenwoordig zijn er zoveel platforms waar ze hun nieuwste producten kunnen laten zien waardoor ze niet meer wachten op de Huishoudbeurs. Nu is de Huishoudbeurs meer een lifestyle event geworden. Zie je vervolgens veel nieuwe producten op de beurs? Mijn indruk is van niet. Het gaat voor de bezoekers – we hebben het vooral over moeders met dochters en vriendinnengroepjes – meer om een gezellig dagje uit. Mannen waren afgelopen zaterdag in de minderheid, maar wat me wel verraste was het aantal jonge knullen die ik zag rondlopen. Vaak met een vriendengroep op stap die de grootste lol hadden.


De vriendengroep heeft de grootste lol.


En ook zij vermaken zich uitstekend op de Huishoudbeurs!

Een stand die spellen en puzzels verkoopt, had ik niet direct verwacht op de Huishoudbeurs. Toch blijkt dit niet zo vreemd te zijn na het lezen van het artikel Puzzelen. Tot voor kort oubollig, nu hip: puzzelen. Ook twintigers en dertigers vermaken zich ermee. in NRC Handelsblad van afgelopen zaterdag. De grote belangstelling is ook terug te zien bij het Nederlands Kampioenschap legpuzzelen, dat dit jaar voor de vierde keer wordt gehouden. Bij de eerste editie probeerden nog driehonderd deelnemers het snelst een puzzel te leggen, komend jaar zijn dat er 2700, verspreid over vijftien voorrondes. ‘Drie jaar geleden was het breien, twee jaar geleden kleuren voor volwassenen en nu is puzzelen helemaal hip’, zegt organisator René van der Zwet.

Conclusie van mijn bezoek aan de Huishoudbeurs: in mijn ogen is het een groot uitgevallen markt waar je van moet houden. De doelgroep is groot zoals blijkt uit het aantal bezoekers, zowel jongeren als ouderen. De Huishoudbeurs zal dan ook niet gauw verdwijnen, maar voor mij was één bezoek meer dan genoeg.

2 gedachten over “Huishoudbeurs

  1. Berthi, je foto’s zijn weer prachtig en laten goed de sfeer en de drukte zien (de trolleys), ook al zijn er (bijna) geen grote groepen mensen op je foto’s te zien. Heel mijn leven heb ik er niet naar verlangd ooit eens naar de Huishoudbeurs te gaan (alhoewel ik wel van nieuwe producten houd) en sinds ik zo’n 10 jaar met de trein in de spits va A’dam Zuid via station Rai (ja, tijdelijke stop i.v.m. de Huishoudbeurs) naar huis reisde verging mij de lust helemaal. Een propvolle trein (altijd al), nu gevuld met trolleys die maar al te graag over je tenen rijden. Geef mij maar een buitenbeurs………..

  2. @Tineke, ja, de treinen zitten propvol zodra de Huishoudbeurs is begonnen, zelfs op de eerste dag van de beurs. Zo populair is dit event. De buitenbeurs past veel beter bij jou, waar jij ook altijd zeer fraaie foto’s maakt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *