Rood-zwart


Annechien Steenhuizen – presentator NOS Journaal 20.00 uur – droeg gisteren kleding in de kleuren rood-zwart waardoor ik direct aan de weesmeisjes van het Burgerweeshuis Amsterdam moest denken. Zoals je weet waren de kleuren van de kleding van deze weesmeisjes eveneens rood-zwart dat ook beschreven staat in mijn boek Merk- en stoplappen uit het Burgerweeshuis Amsterdam.

Tineke stuurde mij een prachtige eigengemaakte kaart met een rode draad voor de expositie Slow Fashion. Anne de Vocht vroeg zich af waar de rode draad oorspronkelijk vandaan komt. Dit prikkelde mij om op internet op onderzoek uit te gaan, wat resulteerde in het bericht De rode draad. Vervolgens kwam de uitleg van Tineke waarom zij de rode draad had gebruikt:

… Mijn reden om de rode draad te gebruiken voor het stiksel op de kaart voor Berthi (Slow Fashion) heeft een heel andere reden namelijk de inbindwijze met rood draad van het boek van Berthi Merk- en stoplappen uit het burgerweeshuis Amsterdam. Gebonden met rood draad en met een opdracht van Berthi voor mij voorin, ook met rood geschreven.

Dit is toch heel speciaal en zelf had ik de link nog helemaal niet gelegd met mijn boek. Dank je Tineke voor dit mooie gebaar!

6 gedachten over “Rood-zwart

 1. Mij viel die rood/zwarte blouse/bloes ook meteen op.
  Er loopt deze week een rode draad door de blogjes van Berthi.Door die b;ogjes die zo leuk zijn om te volgen !

 2. Dames, is het jullie ook opgevallen dat Annechien nog mooiere kleding draagt sinds ze heeft deelgenomen aan “Het leven is een jurk”, waarin Bas Kosters “de jurk van haar leven”(een broekpak trouwens) voor haar maakte? Ik vermoed dat het programma en de ontmoeting heel inspirerend zijn geweest voor de modekeus van Annechien. En ik ben eigenlijk nieuwsgierig waar door wie haar laatste kledingstukken zijn ontworpen. Of toch “gewoon” uit de winkel?
  De rood-zwarte bloes van gister is een topper, qua model en kleurstelling.

 3. @Mien B., grappig dat dit jou ook was opgevallen!

  @Tineke, oh, ik wist helemaal niet dat Annechien had deelgenomen aan ‘Het leven is een jurk’. En nu zien te achterhalen wie de ontwerper is van de rood-zwarte kleding.

 4. Wat grappig dat rood/zwart, net als de Amsterdamse wezen, lang geleden ( zie: Merk en Stoplappen van Berthi) waarschijnlijk wist de ontwerper hier wellicht niets van 🙂

 5. Ik zie deze bloes weer vandaag. Prachtig! Weet iemand waar hij vandaan komt?

 6. @Kasia, helaas, ik heb geen idee! Misschien een berichtje naar de NOS sturen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *