Chinees Nieuwjaar – Het Jaar van de Rat


Gisteren (25 januari) werd Chinees Nieuwjaar gevierd en begon Het Jaar van de Rat. In Den Haag stonden diverse festiviteiten op het programma waaronder optredens in het stadhuis en de traditionele draken- en leeuwendansen in de Haagse Chinatown.


Om het Chinees Nieuwjaar te vieren werden draken- en leeuwendansen uitgevoerd. De dansen staan voor het verspreiden van geluk en voorspoed. De draak werd gedanst door een groep mensen die de stokken vasthielden waarop het lijf en de kop van de draak vastzat.


De leeuw werd door twee personen gedanst, één in de kop en één in de staart. Om de leeuw te belonen kreeg hij sla en hong boa (Een rode envelop. De kleur rood staat voor voorspoed en geluk. De hong bao is gevuld met geld.). De dansers werden begeleid door livemuziek. Vuurwerk om de boze geesten mee weg te jagen, mocht zeker niet ontbreken.


Op 7 februari 2008 begon eveneens Het Jaar van de Rat. Volgens de Chinese jaartelling begint het jaar 4.717 en dat is Het Jaar van de Rat. De Chinese astrologie heeft twaalf andere tekens dan de westerse dierenriem. Het afgelopen jaar was Het Jaar van het Varken. Nu is het eerste dier van de twaalfjarige cyclus aan de beurt, de rat.


X?nnián kuàilè – Gelukkig Nieuwjaar

2 gedachten over “Chinees Nieuwjaar – Het Jaar van de Rat

  1. Dit is ook mijn jaar teken volgens de Chinese astrologie.
    Wat gaat het jaar allemaal brengen???
    Slaap lekker Berthi
    groetjes, Truus uit Drenthe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *