Geborduurde zakdoek


Een prachtig geborduurde zakdoek die mij meteen doet denken aan het artikel Boerenzakdoeken worden kunstwerken – borduurtrend in gevangenissen dat ik schreef voor Handwerken zonder Grenzen nummer 130; april-mei 2005. De afgebeelde zakdoek is in het bezit van Helmi Wakkie. Zij kan ons het volgende er over vertellen:

Al jaren woonde ik in de Transvaalbuurt in Amsterdam en bezocht altijd de toenmalige Koninginnedag. Aan de kade zat altijd een kennisje waarvan onze kinderen bij elkaar in de klas zaten en ik goed kende. Ik stond waarschijnlijk rond 2013 weer bij haar uitstalling en zag plotsklaps een borduursel ergens tussen wat troep in een mandje en zei: ‘Goh, Heleen wat is dat voor iets?’ Ze zei: ‘Je mag het wel hebben.’ Nou ik had inmiddels al door dat het om zo’n zakdoek ging die ooit in Goed Handwerk stond. Ik zei: ‘hoe kom jij er aan?’ En kreeg ik het volgende verhaal: ‘De peettante van Heleen Dop (de kennis die ik aansprak = van mijn leeftijd), Helena Hermina Dop 1909-1999, had in WO II gewerkt als handwerklerares in Oudenbosch in een kinderhuis, waaronder Joodse kinderen. Later heeft ze gewerkt voor Tesselschade Arbeid Adelt in Arnhem (wist Heleen niet zeker). Wanneer ze precies die zakdoek heeft versierd is mij onduidelijk.’


In de zakdoek zitten enkele gaatjes. Helmi heeft nu eindelijk een katoenen lap gekocht in precies dezelfde kleur en wil de zakdoek erop naaien, vervolgens opspannen op zuurvrij karton en laten inlijsten.

8 gedachten over “Geborduurde zakdoek

 1. Heel mooi en fijn dat dit bewaard blijft .
  Hoop dat ze het verhaal van de zakdoek op de achterkant gaat schrijven zodat het bij elkaar blijft.
  Goed weekend
  groetjes, Truus uit Drenthe

 2. Truus uit Drente,

  Jazeker zal ik op de achterkant het verhaal schrijven als het ingelijst is, maar eerst nog restaureren, wat best veel werk is, groet, Helmi

 3. Een gered exemplaar! Mooi, zeg. En gelukkig op tijd ontdekt.

 4. wat een vondst zoiets droom je toch van .Ik ben een verwoed. verzamelaar van boeren zakdoeken.
  de zakdoek is op zijn plaats

 5. @Sara Kalis, ik vermoed dat er niet veel van deze zakdoeken zijn geborduurd en bewaard zijn gebleven. Misschien is het een idee om zelf een boerenzakdoek te borduren? Leuk voor je verzameling.

 6. Over Helena Hermina Dop van het Vlissingsche Noodtehuis Zwaluwnest in Oud Gastel, die tijdens de oorlog Joodse kinderen in het tehuis liet onderduiken heb ik een foto opgenomen in het boek ‘De Jodenvervoilging in Foto’s. Nederland 1940-1945, pag 294 (verschenen in 2010). De foto is nu ook genomineerd voor ‘ De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s’ . Zie: https://in100fotos.nl/zeeland/foto/zl-2-05/

  Erik Somers

 7. @Erik Somers, hartelijk dank voor deze interessante toevoeging. Ik ben verder gaan zoeken naar Helena Hermina Dop en er blijkt veel informatie over haar te zijn. Het geboorte- en overlijdensjaar zoals vermeld in bovenstaand bericht is niet juist. Ik ga een dezer dagen een nieuw bericht plaatsen over Helena Hermina Dop met een afbeelding van de foto waarop zij staat en een verwijzing naar het boek ‘De Jodenvervolging in Foto’s’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *