Antimakassar


Het onderwerp antimakassar kwam al eerder voorbij op dit blog, namelijk op 8 december 2009. Vandaag borduren we er even op verder want Sylvia Witteman besprak antimakassar in de rubriek Lexicon der onterecht vergeten woorden in de Volkskrant. Zoals je wellicht weet is een antimakassar een kleedje (vaak wit gehaakt) dat over de rugleuning van een beklede stoel of bank werd gelegd om deze te beschermen tegen de makassarolie die mensen gebruikten als haarverzorging. De makassarolie werd later vervangen door Brylcreem. Nadat Brylcreem uit het leven verdween en de mensen hun haar steeds vaker gingen wassen, verdwenen ook de antimakassars behalve in de vliegtuigstoelen waar ze vaak van papier zijn. ‘Inmiddels waarschijnlijk niet meer tegen vet haar, maar tegen hoofdluis’, volgens Sylvia Witteman.

Hier kun je het verhaal van Sylvia Witteman lezen over de antimakassar.

5 gedachten over “Antimakassar

  1. Ik weet niet of Sylvia weet hoeveel potten gel er door gaan bij jongens en mannen? Voor vliegmaatschappijen echt geen overbodige luxe om hun dure stoelen daar een beetje tegen te beschermen. Het was nog niet zo’n gek idee, een antimakassar…..:-))

  2. Die hoesjes van die vliegtuigstoelen zijn die van stof
    Za ja waar kan ik er 4 bestellen?

  3. @C. Sneijder, geen idee. Probeer via Google te achterhalen of de kleedjes ergens te koop zijn.

    Bovenstaand bericht dateert van een poos geleden; 18.12.2019.

  4. Wij willen er 2 kopen, waar te koop en wat kosten ze ?

  5. @fam. J.M. Tetteroo, zoals in een eerdere reactie van mij te lezen staat, heb ik geen idee of de kleedjes ergens te koop zijn. Probeer Google eens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *