Foto’s van Milagros Caturla


Milagros Caturla/Tom Sponheim Collection.

In 2001 kocht de Amerikaan Tom Sponheim ongeveer 100 zwart-wit negatieven op een rommelmarkt in Barcelona voor iets meer dan drie euro. Thuis in Seattle ontwikkelde hij de negatieven. De foto’s bleken gemaakt te zijn in de jaren zestig van de vorige eeuw en geven een prachtig inkijkje in het dagelijks straatbeeld van die tijd. Helaas was de fotograaf niet bekend. Om de maker van de foto’s te achterhalen zette Sponheim een Facebookpagina op die goed bezocht werd. Op een gegeven moment kwam Begoña Fernández Díez op de Facebookpagina terecht en zij was vastberaden om de fotograaf te vinden. In maart 2017 lukte het haar om de fotograaf te identificeren als Milagros Caturla die in 1962 de vierde prijs voor vrouwenfotografie had gewonnen.

Milagros Caturla Soriano werd in 1920 in Barcelona geboren. Zij was het zevende kind uit een gezin van tien kinderen en de dochter van een luitenant-kolonel in de infanterie. In oktober 1957 sloot ze zich aan bij de fotografiegroep Dames van Catalonië en een paar maanden later, in april 1958, kreeg ze de derde prijs in de gemengde fotowedstrijd voor mannen en vrouwen. Caturla bleef altijd alleen en zij stierf in 2008 aan de ziekte van Alzheimer.

Dit verhaal doet sterk denken aan John Maloof die de foto’s van Vivian Maier ontdekte.


Milagros Caturla/Tom Sponheim Collection.


Milagros Caturla/Tom Sponheim Collection.


Milagros Caturla/Tom Sponheim Collection.

2 gedachten over “Foto’s van Milagros Caturla

  1. Wat een prachtige foto’s! Door toeval in handen van de juiste persoon gekomen en wat een inspanning om de fotograaf op te sporen en te vinden. Dat is toch geweldig. Buitengewoon!

  2. @Josefien, helemaal met je eens! Schitterende foto’s met een bijzonder verhaal!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *