Niki de Saint Phalle in Museum Beelden aan Zee I

De expositie Niki de Saint Phalle – aan zee in Museum Beelden aan Zee is te zien tot en met 1 maart 2020. Gelijktijdig verschijnt de publicatie Niki de Saint Phalle – aan zee waar je in dit bericht over kunt lezen. Vorige week woensdag bezocht ik de tentoonstelling. Het is een kleurrijk overzicht, mooi en minder mooi werk van Niki en de tentoonstelling is klein. Het werk van Niki is in één zaal bij elkaar gebracht met een wit gordijn aan de zijkant geplaatst om hierachter het kleinere werk te laten zien. Het geheel komt nogal rommelig over. Ik maakte enkele foto’s waarvan ik vandaag de eerste serie laat zien.


Bénédicte, 1965 (op een ronddraaiend plateau). Stof, kippengaas/fabric, chicken wire, 80 x 104 x 87 cm, Niki Charitable Art Foundation, Santee, California.


Black Rosy or my heart belongs to Rosy, 1965. Doek, wol, verf kippengaas/cloth, wool, paint, chicken wire, 225 x 150 x 85 cm.

In dit bericht zie je eveneens Rosy en informatie over Niki de Saint Phalle.


Tête Blanche, 1970. Beschilderd polyester/painted polyester, 230 x 223 x 97 cm, Collectie/collection Stedelijk Museum Amsterdam.


Nana Boule, circa 1966-1968 (op een ronddraaiend plateau). Beschilderd polyester/painted polyester, 104 x 74 x 86 cm, particuliere collectie/private collection.


Erica, 1965. Kippengaas, stof en wol/chicken wire, fabric and wool, 110 x 95 x 65 cm, collectie/collection Musée d’Art Moderne et d’Art Contemporian, Nice.


La Fontaine aux Quatre Nanas (Fond Blue)/Nana Fountain, 1974-1991. Beschilderd polyester/painted polyester, 225 x 225 x 55 cm, Niki Charitable Art Foundation, Santee, California.

Deze fontein was ook te zien op de expositie Niki de Saint Phalle Outside-In in Heerlen.


Patineuse, circa 1967 (op een ronddraaiend plateau). Beschilderd polyester/painted polyester, 200 x 160 x 115 cm, Niki Charitable Art Foundation, Santee, California.

De tweede fotoserie volgt een dezer dagen. De tentoonstelling Niki de Saint Phalle Outside-In in Heerlen was groter en beter ingericht dan de huidige expositie in Museum Beelden aan Zee.

2 gedachten over “Niki de Saint Phalle in Museum Beelden aan Zee I

  1. Af en toe laten ze de Fontaine aux Quatre Nanas spuiten. Jij had geluk, zo te zien. Wat mij irriteerde was dat je bij verschillende objecten wel een electra snoer zag liggen, maar dat niets werkte of brandde. Begrijpelijk, vooral de lampjes zijn kwetsbaar en alles is in bruikleen, maar toch. Dan had ik ervoor gekozen om het snoer ook niet zo duidelijk aanwezig te laten zijn. Verstop dat onder de draaischijven.

  2. @Tineke, het was overigens maar zeer kort dat de fontein aanstond. Er moest dus snel een foto gemaakt worden.
    Ik was met mijn schoonzus naar deze tentoonstelling en samen hadden we het ook over de snoeren die een beetje slordig op het ronddraaiend plateau lagen en niet aangesloten waren. Werk ze dan inderdaad weg. Wij vroegen aan de dame die bij de verkooptafel achter het gordijn stond waarom de snoeren niet aangesloten waren. Haar antwoord: ‘de mensen zitten er steeds aan’. Ik kan me dit bijna niet voorstellen. We hebben toch te maken met volwassen personen die naar de expositie komen en geen kinderen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *