Saint Catherine’s Day – kaarten


Rechtsboven staat de tekst: je profite de vous souhaitez la bonne fête – ik wens je een fijne verjaardag.

In dit bericht maak je kennis met Saint Catherine’s Day, vandaag geeft Anneke den Herder een aanvulling door enkele kaarten te laten zien die zij nog niet zo lang in haar bezit heeft. Ze zijn van een latere datum dan de kaarten van Josefien Sjoerds.


Anneke den Herder: ‘In Frankrijk is een grote industrie geweest van machinaal geborduurde kaarten voor vele gelegenheden. Veel zijn er gemaakt in de Eerste Wereldoorlog die de soldaten naar huis stuurden met de kleuren van hun regiment en vlaggen van hun vaderland met de teksten “wij zijn hoop ik spoedig thuis” en dan zijn ze gedateerd van 1915 of 1916. Wij weten nu dat ze nog een lange tijd te gaan hadden voordat ze huiswaarts keerden. Ook zijn er felicitatiekaarten gemaakt, maar ook voor Sainte-Catherine.’


Anneke den herder: ‘Dit kaartje is een zogenaamd enveloppe-kaartje want je kan het bovenste deel optillen en in het onderste deel zit dan een kaartje met tekst. In dit geval Sainte-Catherine, maar de kaart zelf heeft géén opdruk dus met een ander kaartje erin kan het zo voor een verjaardag.


Anneke den Herder: ‘Een kaartje met doorschijnend gaas, met aan de achterkant het jaartal 1832.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *