Werkschorten afgezet met blauwe biesjes


MaaikeW: ‘Op 1 november 2019 verscheen in het Friesch Dagblad een artikel over de tentoonstelling Van sloof tot eva, de schorten van Loes Schurer. Op de achtergrond van de foto die bij dit artikel hoort is een blauw-wit gestreept schort te zien zoals gedragen op de voorkant van deze textielkaart. Alle schorten zijn Loes Schurer-de Haan even lief vertelt ze in het interview. De werkschorten zoals gedragen door vrouwen rond 1920 in de steenfabriek van Harlingen werden met blauwe biesjes langs de hals verfraaid waardoor de eenvoud achterwege bleef. De schorten van Loes zijn nu tentoongesteld geweest in Breda, Antwerpen, Slagharen en Hogebeintum, en nu zijn ze nog even in Museum Dokkum te zien.’


Loes Schurer-de Haan bij enkele van haar schorten. Rechts op de achtergrond de blauw-wit gestreepte die ze ook zag op foto’s van vrouwen die in 1920 in de steenfabriek in Harlingen werkten. Foto: Marchje Andringa

2 gedachten over “Werkschorten afgezet met blauwe biesjes

  1. Dat moeten stevige schorten geweest zijn, in een steenfabriek!
    Wat ik ook opvallend vind is dat de vrouwen op de foto stenen in hun handen hebben en niemand van hen heeft handschoenen aan…..ik moet er niet aan denken!

  2. @Josefien, goede opmerking. Je handen krijgen het zwaar te verduren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *