Hoge hakken


Sylvia Witteman: ‘… Hoge hakken zijn in feite niets anders dan die doodenge ingebonden Chinese voetjes. Hoe ‘eleganter’ (hoger en smaller) ze zijn, hoe meer ze je bewegingsvrijheid beperken. Ze doen pijn aan je voeten, je verzwikt je enkels, je krijgt kramp in je rug, je voeten raken langzaam maar zeker misvormd en als het een beetje tegenzit, breekt zo’n hak zomaar af, meestal onderweg naar iets belangrijks. Dan kom je voor de vernederende taak te staan om die andere hak eigenhandig ook maar af te breken, zodat je tenminste weer kunt lopen. ‘Ja, maar het stáát zo mooi’, lispelt menige man. ‘Het geeft een vrouw een betere houding, een elegante manier van lopen…’ Ja, je kont gaat ervan naar achteren staan, je borsten naar voren, en dat ‘elegante loopje’ is niets anders dan jezelf bij elke stap behoeden voor omvallen. Dat vinden veel mannen om atavistische redenen aantrekkelijk. Voor vrouwen dan, voor zichzelf zullen ze wel wijzer wezen. Ik draag al jaren geen hoge hakken meer. Het is heerlijk. Uren kan ik lopen. Het onbestemde gevoel van tekortschieten nam ik op de koop toe. Maar nu krijg ik, in Parijs nota bene, eindelijk gelijk.’

De volledige column van Sylvia Witteman kun je hier lezen.

Lotusschoentjes zijn al meerdere keren het onderwerp geweest op dit blog. Hier kun je erover lezen, en hier, hier, hier, hier, hier, hier, hier en hier.

5 gedachten over “Hoge hakken

 1. He he eindelijk gerechtigheid voor onze voeten.
  Heb nooit op die hoge hakken kunnen lopen-klein hakje ging nog wel.
  Maar als je de hele dag met kleuters optrekt dan laat je dat ook wel.
  Leuk artikel!
  Goed weekend
  groetjes, Truus uit Drenthe

 2. Mooie column!
  Kan aan mijn voeten zien dat ik vroeger, zo’n 50 jaar geleden, ook op zo’n naaldhakken heb gelopen.
  Begin er maar nooit aan. Wij wisten toen niet wat men tegenwoordig overal te weten komt.

 3. Oh jee, hoge hakken! Verschrikkelijk…..en met mijn schoenmaat (een kleine 36) val je tegenwoordig veelal in de kinderschoenen dus zouden ze nog onvindbaar zijn ook. Maar geen ramp, ik kan er toch niet op lopen, nooit gekund ook. Leuk verhaal.

 4. Ik kan mij (als man) volledig terugvinden in jullie vaststellingen, dames.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *