Sint Maartensfeest

Vandaag is het 11-11-2019, de feestdag van Sint Maarten. Het afgelopen weekend gingen in mijn stad weer veel kinderen met hun lampion in optocht naar de grote kerk waar het verhaal van Sint Maarten werd verteld om hierna naar het Sint Maartensvuur te gaan. Onderweg kregen de kinderen een oliebol aangeboden.

Hier zie je lampionnen die ik vorig jaar fotografeerde, in Hasselt maken ze een foekepot en Kea maakte een quilt met lampionnetjes.


Bovenstaande afbeelding laat een meisje met een lampion zien. De illustratie vormt een onderdeel van de decemberzegels 2019. De postzegels zijn getekend door Lieke van der Vorst. Samen vertellen de afzonderlijke illustraties op de postzegels een verhaal: een feestelijke parade van mensen en dieren op weg naar een plek waar ze Kerstmis zullen vieren. De parade eindigt met de ijsbeer die kaarten in de brievenbus doet voor degenen die niet aanwezig kunnen zijn. Voor Lieke symboliseren deze postzegels van december het belang van tijd doorbrengen met de mensen en dieren waar zij van houdt. Zij tekende niet alleen haar vader met zijn kerstverlichting, maar ook de kippen die in haar achtertuin wonen. Zij gelooft dat de warmte die december ons geeft niet alleen voor mensen, maar ook voor dieren is.

De decemberzegels kun je gebruiken tot en met 3 januari 2020.

3 gedachten over “Sint Maartensfeest

  1. Ik houd van het werk van Lieke, dus ik denk dat de decemberzegels super OK zijn. Vorig jaar heb ik alle oude zegels opgebruikt, dus nu kan ik met frisse moed aan deze nieuwe zegels beginnen. Maar eerst nog kerstkaarten maken (en verzinnen wat ik ga doen). Jammer, in mijn woonplaats wordt geen Sint Maarten gevierd. Het was zo leuk vroeger in de woonplaats van mijn jeugd. Ik denk dan even alleen aan al die lichtjes (plus de zak met snoepgoed: de dropjes die naar speculaas en taaitaai smaakten) en vergeet de ellende van de jongens die met voetzoekers de sfeer grimmig maakten (en dat al in 1960………….). Ben nog altijd zo bang voor knallen, spring tot de sterren van schrik.

  2. @Tineke, de decemberzegels met de illustraties van Lieke zijn prachtig. Ik heb de postzegels net in huis. In het dorp waar ik tijdens mijn jeugd woonde, werd niets gedaan met Sint Maarten, maar wel waar ik nu woon. Dus, voor mij is het juist het omgekeerde van jou.
    Wat een leuk artikel over het werk van Lieke dat ze maakte voor Shinsegae, en een leuk filmpje! Dank je voor de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *