Kralenetui

Naar aanleiding van het bericht kralenbreiwerk, stuurde Anneke den Herder twee afbeeldingen van een kralenetui uit haar collectie.


Anneke: ‘Ik heb twee etuitjes van elk 10 bij 6 cm met aan de buitenkant helemaal kralen. Dit is een andere techniek: het is gaas waar om iedere horizontale draad een kraal geregen wordt met naald en draad. Je moet dus volgens patroon iedere keer een nieuwe kraal vastmaken en hoeft het niet van te voren te rijgen. Dit was rond 1830-1840 in de mode maar mogelijk ook al eerder. Rond 1800 waren er de sablé kralen, dat zijn kraaltjes ter grootte van een zandkorrel. Die zijn ook bij deze twee etuitjes gebruikt. Het lijkt of de middenstukken “kaal” zijn maar dat is ook opgevuld met kraaltjes en je moet er met je nagel over om het te geloven. Wanneer het kralenwerk klaar was, is het hier om karton gespannen om stevigheid te krijgen. De Engelsen noemen dit canvas beading en wordt besproken in het boekje Beadwork van Pamela Clabburn. Het Tassenmuseum in Amsterdam heeft hier één of meerdere tasjes van.’

3 gedachten over “Kralenetui

  1. Ik sluit me aan bij Josefien, mooi dat het bij Anneke goed bewaard wordt!

  2. Ik ben het helemaal met jullie eens! De etuis zijn erg mooi en het is heel fijn dat dit fraaie handwerk bewaard wordt door een echte textielliefhebster!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *