Bauhaus textiel


In het TextielMuseum in Tilburg was er tot en met 3 november 2019 de expositie Bauhaus& Modern Textiel in Nederland te zien. Niet alleen ik bezocht deze tentoonstelling, maar ook Tineke. Naar aanleiding hiervan maakte zij het bovenstaande notitiekaartje met op de achtergrond een eigen digitaal ontworpen weefsel. Met daarbij een zelfgemaakte envelop om het kaartje naar mij te kunnen versturen. Een prachtig uitgevoerd idee!

Precies 100 jaar geleden, in 1919, richt de Duitse architect Walter Gropius in Weimar (Duitsland) het ‘Staatliches Bauhaus’ op. De hogeschool voor kunst en vormgeving ontwikkelt zich tot één van de belangrijkste ontwerpscholen van de 20e eeuw. Tot op heden werken de ideeën en de lesmethoden wereldwijd door en is het Bauhaus een begrip.

De vrijgevochten, moderne opvattingen van de opleiding vallen niet in goede aarde bij het rechts-radicale stadsbestuur van Weimar. De school moet in 1925 haar deuren sluiten en verhuist naar Dessau. Hier bouwt Gropius een modernistisch gebouwencomplex van staal en glas. De laatste jaren van zijn bestaan is het Bauhaus noodgedwongen gehuisvest in Berlijn, tot het doek in 1933 valt. Hoewel de school maar veertien jaar bestaat, blijven docenten en oud-leerlingen nog decennialang de ideeën van het Bauhaus uitdragen.

In dit bericht lees je over Gunta Stölzl die in 1927 als Jungmeisterin de artistieke leiding van de weverij overneemt van kunstenaar-architect Georg Muche en in 1931 moet zij het Bauhaus verlaten. Hier lees je over Kitty van der Mijll Dekker die een opleiding volgde aan het Bauhaus; de weverijafdeling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *