Mitaines


MaaikeW: ‘Het is alweer drie jaar geleden dat de tentoonstelling Breien plaats vond in het Fries Museum in Leeuwarden. Met alle drie dochters bezocht ik de tentoonstelling die varieerde gedurende de tentoonstellingsperiode. De textielcollectie is erg kwetsbaar en daarom kunnen niet alle voorwerpen gedurende de hele tentoonstellingsperiode te zien zijn. Op deze textielkaart zijn mitaines te zien, een aantal historische mitaines, slaapmutsen en babyborstrokjes werden verwisseld. Later in de tentoonstelling was een medische prothese te zien. Dit betrof een broekprothese gebreid van kunststof. Of er gebreide borstprotheses te zien zijn geweest is mij onbekend terwijl deze toch door veel vrouwen die getroffen zijn door borstkanker er een borstamputatie hebben ondergaan als prettig worden ervaren. De gebreide borstprotheses zijn gemaakt van 100% katoen en hebben een lichtgewicht vulling en kunnen in een gewone bh gedragen worden. Een gebreide borstprothese kan een siliconen borstprothese vervangen. In Nederland bestaat Stichting BreiBoezem die zich inzet voor het gratis verstrekken van gebreide borstprotheses waar diverse breigroepen aan breien.’

Afbeelding: Mitaines (vingerloze handschoenen) gebreid van dun wit katoen met damastpatronen, rode mitaines van dunnen wol en effen mitaines gevoerd met ‘Zaans’ stikwerk. Friesland tweede helft 18e eeuw. Collectie: Fries Museum, Leeuwarden.

In dit bericht zie je een foto van babymitaines en in dit bericht lees je over de labedissen.

1 gedachte op “Mitaines

  1. Het is al weer even geleden dat ik over de baby uitzet schreef en over de babymitaines. Ik heb er nadien nog wel een paar stellen bij gekregen, ook naar aanleiding hiervan. Het blijft wonderbaarlijk dat er zóveel tijd en moeite werd gestoken in een kledingstukje met een beperkte functionaliteit en dat de kleine maar heel kort kon gebruiken. Geen wonder dat ze zo gaaf zijn gebleven. Erg mooi om te zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *