Kralenbreiwerk


MaaikeW: ‘Op deze textielkaart zie je kralenbreiwerk wat in de 19e eeuw heel modieus was om te breien mits je je die luxe kon veroorloven. Een precies werkje want eerst moesten de kralen op volgorde aan een draad worden geregen en daarbij kan geen fout gemaakt worden omdat dit in de uitvoering direct zichtbaar zou zijn. Voor geregen spoeltjes waren een oplossing maar in die tijd zijn er ook patronen aangeboden met uitleg hoe je de kralen in volgorde aan de draad moest rijgen. Restaureren van deze kralentasjes is soms nodig. Hiervoor wordt een kralentasje heel voorzichtig uit elkaar gehaald, de kraaltjes worden opnieuw geregen volgens het patroon en dan wordt op fijne breipennen, 1 mm of 0,8 mm, opnieuw het kralentasje gebreid. Een geduld werkje waar je goede ogen voor nodig hebt en tijd en de liefde voor het in stand houden van het gebreide kralentasje. Ook nu nog worden pakketten verkocht om kralentasjes te breien tegen zeer betaalbare prijzen bij Gelderse Mutsen. Ook in de tentoonstelling Breien in het Fries Museum van 17 oktober 2015 tot en met 28 augustus 2016 waren gebreide kralentasjes te zien, mooi in een vitrinekastje.’

Afbeelding: Kralenbreiwerk uit de 19e eeuw: beugelbeursjes, losse mouwtjes, meisjesmutsen, reticule met tekst ‘Uit moederliefde geschonken door T. van Ringh-Tadema’, ca. 1865. Collectie Fries Museum, Leeuwarden.

3 gedachten over “Kralenbreiwerk

  1. En zwaar dat zo’n kralentasje weegt! Ik heb een vrij grote uit de nalatenschap van mijn grootouders. Geen idee hoe oud hij is, helaas is de beugel (toch wel zilver dacht ik) niet meer helemaal gaaf. Ook de voeringstof (vrij dikke stof) is niet meer helemaal correct aan de beugel bevestigd. Misschien was dat wel een zelfverzonnen restauratie van ook al weer jaren geleden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *