Happy Halloween 2019


Halloween is een verbastering van All Hallows’ Even, de avond voor Allerheiligen. In de Keltische kalender begon het jaar op 1 november, 31 oktober was dan ook oudejaarsavond. De oogst was binnen, het zaaigoed voor het volgende jaar lag klaar en vervolgens was er even tijd voor een vrije dag; het Keltische Nieuwjaar of Samhain (uitspraak Saun, dat ook het Ierse woord is geworden voor de maand november).

Samhain was ook nog om een andere reden zeer bijzonder. Op het eiland Groot-Brittannië werd Halloween vooral door de Kelten gevierd, die geloofden dat op die dag de geesten van alle gestorvenen van het afgelopen jaar terugkwamen om te proberen een levend lichaam in bezit te nemen voor het komende jaar. De geesten die uit dode mensen op zouden rijzen, werden aangetrokken door voedsel voor hen neer te leggen voor de deuren. Om echter de boze geesten af te weren droegen de Kelten maskers. Toen de Romeinen Groot-Brittannië binnenvielen, vermengden ze de Keltische traditie met hun eigen tradities, die eind oktober natuurlijk de viering van de oogst betroffen en ook het eren van de doden.

Meer informatie over Halloween kun je hier lezen.

Traditioneel wordt Halloween vooral gevierd in Ierland, Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada. Inmiddels verspreidt dit feest zich steeds meer over Europa, dus ook in Nederland, alleen merk ik daar niets van in mijn omgeving.

2 gedachten over “Happy Halloween 2019

  1. Hè jakkes, geef mij maar een lachende kalebas zonder lijf, heksen op bezems en katten met een kromme rug. Geen geest te zien hier, is ook niets voor ons nuchtere Hollanders toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *