Het rode autootje


Sonja van Hamel vond veertien jaar geleden de eerste ansichtenkaarten uit de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw met daarop een rood autootje. Waarom was het autootje telkens rood? Deze vraag liet haar niet los. Ze bleef op zoek naar ansichtkaarten met een rood autootje, het kon een rode Ford Taunus zijn, maar ook een rode Kever, een rode Volvo etcetera. Sonja stuitte op verschillende verhalen over het rode autootje, één verhaal vertelt over een ansichtenkaartenfotograaf die net zo lang wachtte met afdrukken tot er een rood autootje voorbij kwam rijden. Dan was de foto bij voorbaat geslaagd omdat rood de foto van een verder saaie straat of kleurloos gebouw altijd wist op te vrolijken. Helaas is het rode autootje aan het uitsterven, net als de ansichtkaart. Vandaag de dag kiest men liever voor een grijze, zwarte of witte auto en ansichtkaarten versturen is bijna op zijn retour. We sturen liever een bericht via WhatsApp.

Sonja van Hamel maakte een selectie uit haar verzameling ansichtkaarten met een rood autootje voor haar boek Groeten van Het Rode Autootje – een reis in ansichtkaarten. Dit boek verscheen in 2017 en onlangs zag ik het in de sale liggen bij de Ako. Het boek ging met mij mee voor de prijs van twee euro.

Tot 1 januari 2020 is in de lounge van het Fotomuseum Den Haag de tentoonstelling Groeten van Het Rode Autootje/We mogen niet klagen te zien.

In 2010 bracht de ansichtkaart De spinster van Sardinië mij op het idee om het project Textielpost te starten. Toen werden er immers al minder ansichtkaarten verstuurd. Inmiddels heb ik een grote krat vol met textielkaarten die uiteraard goed bewaard moeten blijven, het geeft een prachtig beeld van een bepaalde periode. Zeer waardevol!

5 gedachten over “Het rode autootje

 1. Wat ontzettend grappig. En natuurlijk waar, rood valt op en een rode auto in het straatbeeld maakt het interessanter. Buitengewoon leuk dat iemand zichzelf die vraag stelde en ik ga er nu ook vast meer op letten…..

 2. Soms valt knalrood helemaal niet op! Ik werd ooit bijna platgereden door een automobilist die mij in mijn knalrode regenpak niet had gezien… Dat was behoorlijk schrikken.
  Ik heb zelf een rode auto, of zoals ik het noem: een rood monstertje. In de autoshowroom is dit het eerste wat ik zeg (typisch stereotiepe vrouwenpraat):
  “het autootje moet rood zijn en het moet een lief gezichtje hebben”. En dan genieten van de verbouwereerde reactie van de verkoper :).
  Het zijn wel vrijwel altijd kleine auto’s, misschien zijn grote rode personenauto’s teveel van het goede?

 3. Wij hadden (in een inmiddels grijs verleden weliswaar) een rode Honda, toen een rode Mazda en daarna een rode Toyota. Digna, ik herken jouw auto met het lieve gezichtje, de onze (de Toyota) stond als een tijger klaar op zijn pootjes om weg te scheuren. Klein waren alle 3 die rooie niet. En inmiddels (net als de grote grijze golf) is onze auto zwart. En hij staat voor de ouder wordende mens hoger op zijn pootjes.
  Berthi, wat een geluk, zo’n boekje voor maar 2 Euro. Op de Ako website nog altijd voor 17.90 Euro. Ik las over het rode autootje in een Flow en was meteen gecharmeerd. Bij gebrek aan boekje maar eens proberen om oude ansichtkaarten zelf op te “leuken” met een los erop geplakt rood autootje………….

 4. Berthi, ik hoop dat je altijd leuke textielkaarten toegestuurd blijft krijgen, het is zo leuk om ze te vinden en het verhaal achter zo’n kaart te ontdekken en bijzonder leuk om weer zo’n textielkaart retour te krijgen! Ik word er vrolijk van als ik mijn textielpost door kijk!

 5. @Josefien, sinds ik dit boek heb, waren mijn ogen eveneens gericht op rode auto’s. Helaas maar weinig gezien.

  @Digna, nou ja zeg, een automobilist die jou niet ziet in een rood regenpak… je schrikt je te pletter.
  Geweldig hoe jij praat over je rood monstertje!

  @Tineke, grappig, onze eerste auto was een oude rode Toyota, wel van klein formaat want die was toentertijd voor ons betaalbaar. Onze nieuwste auto is net als die van jullie zwart, wederom een Toyota.
  Ik vermoed dat alleen het filiaal van de Ako waar ik dit boek kocht, één exemplaar in de sale had.
  Leuk idee om op oude saaie ansichtkaarten een rood autootje te plakken. De ansichtkaart zal er meteen vrolijker op worden.

  @MaaikeW, je hebt zelfs nog textielkaarten van me tegoed. Die vergeet ik niet, ze komen snel naar je toe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *